Grecia a semnat pentru trei fregate franceze Belharra. Grecii vor achiziționa suplimentar și 6 avioane Rafale

Darius Muresan |
Data publicării:
Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group
Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group

Grecia a semnat două contracte cu Franţa privind achiziţia a trei fregate Belharra şi șase avioane de luptă Rafale, într-o nouă etapă a alianţei strategice dintre cele două ţări, informează Agerpres, care citează AFP. Cele șase avioane sunt o suplimentare a celor 18 Rafale contractate deja.

Semnarea contractelor vine după ce anul trecut, pe fondul tensiunilor cu vecina sa Turcia, Grecia a decis să-şi întărească capacităţile militare comandând din Franţa 24 de avioane de luptă Rafale şi trei fregate, pentru o sumă totală de peste 5,5 miliarde de euro.

Primul contract, semnat în prezenţa ministrului francez al apărării Florence Parly şi a omologului ei grec Nikos Panagiotopoulos, se referă la cele trei fregate Belharra. Livrarea acestora a fost prevăzută în cadrul "parteneriatului strategic" încheiat în septembrie la Paris între cele două ţări, fregatele construite de Naval Group urmând să intre în dotarea marinei greceşti în 2025, primele două, şi 2026, cea de a treia.

 

Grecia a achiziționat încă 6 Rafale pe lângă cele 18 contractate deja



Al doilea contract, pentru care a venit la Atena şi preşedintele Dassault Aviation, Eric Trappier, se referă la livrarea a şase avioane Rafale noi suplimentare, vânzarea a 18 astfel de avioane de luptă făcând deja obiectul unui contract semnat anul trecut, dintre care şase au fost deja livrate Greciei.

Grecia şi Franţa au început să-şi consolideze cooperarea militară în vara lui 2020, pentru a contracara tentativele turce de explorare de gaz în zone disputate din Mediterana de est.

Vineri, când Grecia marchează debutul războiului de independenţă faţă de imperiul otoman, în 1821, de pe portavionul francez Charles de Gaulle, ancorat în largul Cretei vor decola aeronave Rafale pentru a participa la defilarea militară tradiţională de la Atena, la care va asista pentru al doilea an consecutiv şi ministrul apărării francez Florence Parly

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel