Grecia vrea să scape de vechile aeronave de luptă: O posibilă vânzare de avioane F-16 către Ucraina este luată în considerare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion F-16 al Greciei. Sursă foto: Staff Sgt. Christopher Ruano - U.S. Air Force via. Defense News
Un avion F-16 al Greciei. Sursă foto: Staff Sgt. Christopher Ruano - U.S. Air Force via. Defense News

Pe fondul achiziționării de către Grecia a 20 de avioane F-35, a modernizării F-16 Block 52+ la versiunea Viper și a unor potențiale achiziții suplimentare de aeronave Rafale, Ministerul elen al Apărării a precizat ca are planurile sa renunțe la unele dintre cele mai vechi avioane de lupta din flota sa. Aceasta include aeronave F-16 Block 30, Mirage 2000-5 și F-4 Phantom. 

Analizând aceste date, aflăm că Grecia intenționează să vândă un total de 108 avioane de luptă: 32 de avioane F-16C/D Block 30, 24 de avioane Mirage 2000-5 Mk. 2 și 33 de avioane F-4E PI2000. Interesant este faptul că Grecia își pune mari speranțe în a obține o sumă totală de 2 până la 2,5 miliarde de euro din această vânzare.

Cu toate acestea, estimările grecilor ar putea fi prea optimiste. Vânzarea F-4 Phantom ar putea fi deosebit de dificilă din cauza faptului că acest tip de aeronavă dispune de o tehnologie învechită. În prezent, doar Turcia, Coreea de Sud - care se află în proces de dezafectare a acestora, și Iranul mai păstrează în dotare F-4 Phantom. 

Guvernul elen ar putea transfera până la 32 de avioane de luptă F-16 către Ucraina. Totuși, acest lucru necesită aprobarea SUA, relatează News Break.

"Într-adevăr, în iulie 2022, a fost solicitat avizul favorabil al comisiei parlamentare responsabile pentru vânzarea de avioane de vânătoare și echipamente conexe și periferice (piese de schimb, simulatoare, dispozitive și accesorii), al căror cost a fost estimat la 117 milioane de euro. Vânzarea nu a avut loc niciodată, iar starea avioanelor de vânătoare aflate în depozitul deschis se deteriorează constant", se arată în articol.

"Cele 32 de F-16C/-D Block 30, al căror transfer către Ucraina este practic sigur, sunt o cu totul altă problemă. Merită să amintim că, în timpul serviciului lor, avioanele de vânătoare de acest tip au suferit două modernizări și au un grad de uzura de aproximativ 60% din resursa de ore de zbor, în medie", se arată în articol.

Potrivit jurnaliștilor, nu este la fel de sigur unde ar putea ajunge cele 24 de Mirage 2000-5 Mk.2, dintre care 14 sunt nou construite, iar restul sunt Mirage 2000EGM/-BGM modernizate.

"Opțiunile logice sunt un transfer către Ucraina sau o vânzare către India, bineînțeles, cu aprobarea Franței", se arată în articol.

 

F-16 pentru Ucraina


Anul trecut, Danemarca și Olanda au promis să furnizeze Ucrainei câteva zeci de avioane de luptă F-16. Cu toate acestea, pentru a primi avioanele de luptă, Ucraina trebuia mai întâi să antreneze piloți și tehnicieni, precum și să pregătească infrastructura necesară în Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Yevlash, apariția avioanelor F-16 în Ucraina va fi o surpriză pentru inamic. Două grupuri de piloți ucraineni se află în ultimele etape de pregătire.

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că avioanele F-16, ca orice armă, nu vor fi un "glonț de argint" în războiul dintre Ucraina și Rusia. Dar, potrivit acestuia, aceste avioane de luptă vor fi importante pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel