Grecia își etalează forța militară în Atena cu ocazia Zilei Independenței (Video)

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia și-a etalat forța militară pe străzile Atenei azi, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la câștigarea independenței față de Imperiul Otoman. 

Zeci de tancuri Leopard-2HEL, Leopard-2A4, Leopard-1A5, posturi de comandă M577A2,  artilerii autopropulsate PzH-2000 și lansatoare de rachete M270 au mărșăluit azi pe străzile Atanei marcând două secole după ce și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman. 

Demnitari străini, inclusiv prințul Charles, care reprezintă Marea Britanie, al cărui tată, prinţul Philip, s-a născut pe insula Corfu în familia regală a Greciei precum şi prim-ministrul rus Mihail Mişustin se numără printre puținii spectatori ai evenimentului. Datorită pandemiei, parada este limitată publicului, transmite Greek Reporter.

Conform programului oficial, avioanele de luptă vor zbura peste Atena, mai precizează sursa citată. Forțelor aeriene elene li se vor alătura formațiuni americane F-16, franze cu avioane Rafale, precum și avioane britanice Voyager.

Elicopterele NH-90 și Kiowa Warrior vor zbura pentru prima dată pe cerul din Attica. Lor li se va alătura un avion naval P-3B.

Ziua se va încheia la 18:41 odată cu coborârea steagului pe Acropole, în timp ce în același timp vor fi trase ultimele 21 de focuri de foc din tunul Lycabettus.

Drapelul Greciei va fi proiectat joi, începând cu ora 18,30, pe clădirea Palatului Parlamentului român pentru a marca 200 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1821. "Acest eveniment, cel mai important din istoria greacă modernă, a dus la crearea statului naţional grec", precizează Camera Deputaţilor.

Ceremoniile de joi, desfăşurate într-o perioadă de noi tensiuni cu Turcia, au inclus evoluţiile unor avioane de luptă ale forţelor Greciei, Statelor Unite şi Franţei, şi o defilare la care au participat şi unităţi de cavalerie şi ale gărzii prezidenţiale, în costumele ceremoniale, transmite Agerpres.

O relicvă a drapelului de la mânăstirea Aghia Lavra, strâns legată de începutul revoluţiei elene, a fost prezentată pentru prima dată la demonstraţia anuală.

După o ceremonie în zori la Acropole, centrul Atenei a fost împânzit de forţe de ordine, iar un covor uriaş de flori albe şi albastre, în forma steagului naţional, a fost aşternut în piaţa Syntagma, scena unor revolte în timpul crizei.

Într-un mesaj transmis poporului grec prin intermediul televiziunii de stat, preşedintele american Joe Biden a afirmat că relaţiile dintre Grecia şi Statele Unite sunt mai apropiate ca oricând. 'Angajamentul nostru comun în favoarea libertăţii, drepturilor omului şi statului de drept este cel care ne dă puterea să ne scriem propriul viitor, fie că s-a întâmplat acum 200 de ani sau astăzi', a subliniat Biden.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel