Grecia intenționează să deschidă portul strategic Alexandroupolis și pentru uzul armatei franceze

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit ziarului turc Daily Sabah, în pofida îmbunătățirii relațiilor Greciei cu Turcia, portul strategic elen Alexandroupolis va fi deschis utilizării armatei franceze, Grecia continund cooperarea militară strânsă cu alte țări reticente față de Turcia, într-o mișcare condamnată anterior de Ankara.

Directorul portului elen, Konstantinos Hadjimichael, s-a întâlnit recent cu un grup de ofițeri ai armatei franceze, iar discuțiile tehnice vor fi urmate de desfășurarea de elemente militare franceze în port în următoarele opt luni, după cum susține ziarul turc.

Parlamentul grec a ratificat un acord de cooperare pentru apărare și securitate cu Franța în octombrie 2021, într-o înțelegere care include o clauză prin care cele două părți trebuie să-și acorde reciproc asistență militară în cazul unui atac pe teritoriul lor suveran.

Alexandroupoli găzduiește și facilități militare americane, în timp ce Turcia așteaptă cu nerăbdare o nouă fază în relațiile cu Grecia după victoriile electorale obținute de Kyriakos Mitsotakis în Grecia și Recep Tayyip Erdogan în Turcia. Liderul turc și-a exprimat speranța pentru relații mai bune cu Atena subliniind că a avut o discuție sinceră cu Mitsotakis cu privire la înarmarea insulelor grecești din Marea Egee din apropierea coastei turcești, iar ministrul turc de externe a purtat și el discuții similare cu omologul său grec.

Turcia a protestat în mod repetat față de ceea ce a descris drept acțiuni provocatoare ale Greciei în ultimii ani, inclusiv înarmarea insulelor din apropierea țărmurilor turcești care sunt demilitarizate în temeiul obligațiilor Tratatului de la Lausanne.

Cu Mitsotakis la conducere, Grecia a semnat recent câteva acorduri majore de arme, inclusiv achiziționarea de drone și rachete din Israel, avioane Rafale din Franța și îmbunătățiri ale flotei sale de F-16 americane.

Atena încearcă, de asemenea, să conveargă cu Washingtonul pentru a cumpăra cel puțin 20 de avioane F35, iar cu Berlinul pentru a moderniza flota de tancuri Leopard 2 și pentru a cumpăra vehicule blindate Lynx.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel