Grecia, diplomați expulzați de Rusia. Acuze la adresa Kremlinului

Darius Muresan |
Data publicării:

Ministerul de Externe al Greciei a acuzat vineri Moscova că a decis în "mod arbitrar" expulzarea unor diplomaţi greci aflaţi la post în Rusia, ca răspuns la un act similar al Atenei de luna trecută, informează France Presse.

Luni, ambasadorul Greciei la Moscova a fost convocat la Ministerul de Externe rus unde a fost informat despre "măsuri reciproce", ca răspuns la "acţiunile neprietenoase ale Atenei", a informat ulterior diplomaţia rusă, care a anunţat expulzarea a doi diplomaţi greci.

"Decizia rusă este arbitrară şi vindicativă, nu este fondată de niciun element", au reacţionat vineri autorităţile elene.

Atena a reamintit vineri că expulzarea a doi diplomaţi ruşi la jumătatea lunii iulie şi interdicţia de intrare pe teritoriul elen pentru alţi doi cetăţeni ruşi s-au bazat pe "dovezi concrete" despre "activitatea ilegală a ofiţerilor ruşi în Grecia".

Guvernul grec acuză "amestecul" unor responsabili ruşi în rezolvarea disputei sale cu Macedonia.

Macedonia şi Grecia au semnat la 17 iunie un acord istoric privind redenumirea actualei foste Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) în "Macedonia de Nord".

Acest acord este destinat să rezolve o veche dispută de 27 de ani dintre cele două ţări cu privire la numele Macedoniei şi să permită fostei republicii iugoslave să ia în considerare aderarea la NATO.

Motivarea Moscovei

Moscova a apreciat în iulie că decizia Greciei de expulzare a diplomaţilor ruşi a fost motivată de summitul NATO din 11 şi 12 iulie, în cursul căruia Alianţa a invitat Skopje să deschidă negocierile de aderare, în virtutea acestui acord la care a ajuns cu Atena.

Potrivit presei elene, Atena reproşează diplomaţilor ruşi că au încercat să influenţeze comunitatea monahală ortodoxă de pe Muntele Athos şi autorităţile locale din nordul Greciei, unde există nuclee naţionaliste, să organizeze demonstraţii împotriva acordului cu Skopje.

În acest context, "Grecia va răspunde cu sobrietate şi răbdare" la expulzarea diplomaţilor săi, menţionează MAE elen într-un comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel