A promis Kievului 40 de Marder, iar acum descoperă că blindatele „nu ies la număr”. Scholz ar putea lua din transportoarele promise Greciei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Vehicule de transport ale infanteriei de tip „Marder”
 Vehicule de transport ale infanteriei de tip „Marder”

Pe 5 ianuarie, cancelarul german, Olaf Scholz, a promis livrarea a 40 de vehicule de luptă ale infanteriei Marder, într-o mișcare coordonată cu Franța și Statele Unite, care tocmai își anunțaseră intenția de a dona tancuri ușoare AMX-10RC (Franța) și, respectiv, vehicule blindate IFV M2 Bradley. 

Guvernul Scholz pare să fi fost luat prin surprindere de deciziile Parisului și Washingtonului.

„Presiunea de a acționa după anunțul președintelui Macron” cu privire la donarea tancurilor ușoare AMX-10RC către Kiev a fost „atât de mare încât cancelarul Scholz a promis că va livra Marder înainte ca chestiunile practice să fie clarificate”, spune media germană.

Având în vedere celelalte angajamente ale sale (în special în Lituania) și disponibilitatea scăzută a Marder, Armata germană se teme că această livrare către Kiev ar putea să-i reducă capacitățile de luptă ale Bundeswehrului și obligațiile față de NATO, mai ales că în 2023 Germania va fi la comanda Forței de Reacție Rapidă a Alianței - VJTF.

 

Vehicule de transport ale infanteriei de tip „Marder” de la unitatea germană „Marienberger Jäger 371” părăsesc cazarma „Bergen” din nordul Germaniei către zona de antrenament Noble Jump / SHAPE NATO 

Soluția ar putea veni dinspre Atena. Astfel, presa germană relatează că nu există stocuri de Marder, motiv pentru care blindatele destinate Greciei ar putea fi trimise în Ucraina.

Trebuie spus că în septembrie 2022, Grecia a anunțat oficial că va furniza Ucrainei transportoarele BMP-1 în schimbul primirii de la Germania a vehiculelor de luptă ale infanteriei ”Marder”.  Armata Greciei a primit până acum 14 Marder, în timp ce alte 6 vehicule sunt așteptate să sosească la Salonic în următoarele zile, scrie CNN Gr.

 

Marder. Atena și Berlin - declarații complet diferite

 

Marder / Foto: Ministerul grec al Apărării

Astfel, pe 7 ianuarie, o sursă anonimă din armata greacă declara pentru Bild că Atena este gata să amâne primirea transportoarelor blindate Marder promise, dacă Germania le trimite în Ucraina.

Subiectul ”Marder” a fost discutat telefonic, pe 9 ianuarie, de miniștrii apărării ai Germaniei și Greciei, Christine Lambrecht și Nikos Panagiotopoul.

Potrivit unor surse oficiale, cei doi oficiali au discutat „probleme legate de implementarea acordului privind transferul vehiculelor de luptă de infanterie BMP-1 în Ucraina și înlocuirea acestora cu Marder de fabricație germană”.

Discuția a vizat însă în principal blindatele Marder pe care partea germană au promis să le trimită, ca ajutor, Ucrainei.

Potrivit unor surse ale Ministerului elen al Apărării, în câteva zile se va finaliza primirea primilor 20 de Marder.

Grecii avertizează voalat că transportul de BMP-1 grecești către Ucraina este oprit până când Germania va găsi următoarele 20 de IFV Marder și le va trimite în Grecia.

Pe de altă parte, presa germană relatează că nu există stocuri Marder, motiv pentru care cele destinate Greciei urmează să fie trimise în Ucraina.

Până la acest moment, oficialii germani nu au oferit alte detalii privind conversația dintre ei doi miniștri ai apărării. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel