Grecia ar fi ajuns la un acord cu Franța pentru avioane Rafale. Atena nu e la prima tentativă pentru achiziționarea Rafale

Darius Muresan |
Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Grecia tatonează din nou posibilitatea de a achiziționa aeronave franceze Rafale, potrivit presei elene.

Informațiile apărute însă în presa din Grecia sunt oarecum contradictorii și nu sunt confirmate încă la nivel oficial. Astfel, potrivit Pagenews.gr, care citează publicația Parapolitika, Grecia și Franța ar fi ajuns la un acord cu privire la achiziționarea a 18 aeronave Rafale.

Potrivit acestui acord preliminar, Grecia ar urma să plătească 10 avioane Rafale aflate la cel mai modern standard F3, în timp ce 8 aeronave second hand ar urma să fie donate. Acestea se află în dotarea Forțelor Aeriene Franceze, fiind vorba de Rafale în versiuni mai vechi - F1 și F2.

Sursa citată precizează că premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele francez Emmanuel Macron au ajuns la un acord preliminar în ceea ce privește achiziția. Obiectivul Atenei, dacă tranzacția se va realiza, e să încline decisiv balanța de forță în Marea Egee ca urmare a tensiunilor cu Turcia.

Pe de altă parte cei de la Defencereview.gr preciează că acordul se referă doar la 12 aeronave Rafale în versiunea F3.

 

Grecia nu e la prima tentativă de a achiziționa Rafale

 

Atena a mai tatonat terenul Rafale și în trecut. Francezii de la Opex360 amintesc că în 2008 au existat negocieri între cele două părți pentru achiziționarea avioanelor Rafale, dar și a unor fregate franceze. Doar că a urmat criza economică profundă care a lovit Grecia, astfel că, deși Atena și-a menținut cheltuielile militare la un nivel ridicat, discuțiile cu privire la aeronavele Rafale au fost suspendate.

Totodată, în 2018, Ministerul Apărării de la Atena a demarat două programe majore: modernizarea a 85 de aeronave F-16 la standardul „Block V” și modernizarea avioanelor Mirage 2000, astfel că, la momentul respectiv, nu s-a mai pus problema achiziționării de noi aeronave.

Rămâne de văzut dacă de această dată achiziționarea avioanelor Rafale de către Grecia se va concretiza.

Amintim că, așa cum a scris și DefenseRomania, ca urmare a negocierilor dintre Grecia și Franța pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Rafale, Turcia a decis să achiziționeze de urgență avioane de vânătoare multifuncționale de tip Su-35 de generație 4++ din Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel