Grecia a semnat o scrisoare de intenție cu Olanda pentru achiziția a două fregate și șase nave de protecție împotriva minelor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Agenția elenă de achiziții pentru apărare (GDDIA) și Organizația olandeză de materiale de apărare (DMO) au semnat, pe 27 octombrie 2021, o scrisoare de intenție pentru transferul către Marina Elenă a două fregate din clasa Karel Doorman și șase nave de protecție împotriva minelor (Mine Countermeasures - MCM) din clasa Alkmaar.

Scrisoarea a fost semnată pe marginea Conferinței NATO a Directorilor Naționali de Armament, de către directorul general al GDDIA, vice-adm. (rtr.) Aristeidis Alexopoulos, și omologul său olandez, directorul DMO, viceamiralul Arie Jan de Waard, a informat GDDIA, pe 29 octombrie.

Cele două fregate în discuție - HNLMS Van Amstel (F831) și HNLMS Van Speijk (F828), sunt încă în serviciu în Marina Regală a Țărilor de Jos, dar HNLMS Van Speijk nu a fost folosită în această vară din cauza lipsei de personal.

Potrivit publicației olandeze Marine Schepen, transferul celor două fregate în Grecia înainte de înlocuirea acestora cu noile fregate anti-submarin, planificată pentru 2028 – 2029, deși puțin probabil, nu este imposibil.

Prețul cerut pentru fregate ar fi de 80 milioane euro fiecare. Belgia a plătit 115 milioane și Portugalia 120 milioane, dar asta a fost în 2005 și 2006.

După cum se cunoaște, Grecia a căutat inițial nave second-hand ca soluție provizorie pentru a umple rapid un gol de capacitate până la sosirea fregatelor de nouă generație. Cele două fregate second-hand din clasa Karel Doorman au fost inițial oferite Marinei Elene ca parte a pachetului olandez, care nu a fost ales de Atena.

În cele din urmă, Grecia a semnat un memorandum de înțelegere cu Franța, în septembrie 2021, pentru furnizarea a trei fregate HN FDI și trei corvete Gowind și opțional câte una în plus din fiecare. Navele ar urma să ajungă până în 2026, prima fregată urmând să ajungă în 2024.

Comentariul autorului: Deși contractul cu Franța este de amploare se pare că urgența sau/și deficitul pentru Marina Elenă rămâne, din moment ce a fost semnată scrisoarea de intenție cu Olanda.

Banii obținuți din Grecia pe cele două fregate și șase MCM ar putea fi folosiți de olandezi pentru producția mai rapidă a propriilor fregate antusubmarin moderne, care să le înlocuiască pe cele două transferate grecilor.

În consecință, este foarte probabil ca prima navă olandeză second-hand să ajungă în Grecia în mai puțin de un an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel