Grant Shapps, noul secretar britanic al Apărării - un bun comunicator, dar fără experiență în domeniul militar

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministry of Defence, facebook
Ministry of Defence, facebook

Prim-ministrul Rishi Sunak l-a numit pe fostul ministru al Energiei, Grant Shapps, în funcția de secretar al Apărării, după ce Ben Wallace a renunțat la această funcție deținută timp de patru ani.

Desemnarea lui Grant Shapps este considerată oarecum o surpriză, întrucât, spre deosebire de Ben Wallace, nu are experiență militară și se află la al cincilea rol de ministru nou numit în mai puțin de un an, după ce a deținut și portofoliile de la ministerele de Interne, Transport, Întreprinderi și Energie.

Într-o postare de astăzi în social media, Shapps a scris că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu bravii militarii din forțele armate britanice și „să continue sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în lupta împotriva invaziei barbare a lui Putin”.

Shapps este membru al parlamentului pentru Welwyn Hatfield, Hertfordshire, din sudul Angliei. Anterior, acesta a generat unele controverse, demisionând din postul de ministru al Dezvoltării în urma acuzațiilor de agresiune semnalate în interiorul Partidului Conservator.

În timpul unei vizite efectuate la Kiev la începutul acestei luni, Shapps s-a întâlnit cu înalți oficiali ai guvernului ucrainean și ai industriei energetice, Marea Britanie angajându-se să sprijine Ucraina cu 243 de milioane de dolari pentru cumpărarea de combustibil nuclear. Londra a declarat la acea vreme că finanțarea ar ajuta Ucraina să mențină aprovizionarea cu combustibil pe timpul iernii și să pună capăt dependenței de aprovizionarea din Rusia.

În calitate de secretar Transporturilor, Shapps a contribuit la redactarea strategiei de securitate maritimă a Marii Britanii, publicată în august anul trecut, care urmărea parțial să stimuleze prezența Regatului Unit în zona Indo-Pacific.

Vorbind la Sky News despre noua numire politică, fostul șef al Statului Major al Regatului Unit, Richard Dannatt, a declarat că Shapps „știe foarte puține lucruri despre Apărare” și a avertizat că „îi va lua destul de mult timp să se fie la curent”.

De cealaltă parte, Ben Wallace anunțase la Sunday Times încă din iulie că va renunța la funcția de secretar al Apărării, iar la următoarea remaniere a cabinetului, și la calitatea de membru al parlamentului.

Decizia sa a venit după ce membrii NATO au votat pentru prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg, ca secretar general al NATO, cu încă un an. Wallace fusese prezentat drept favorit pentru a-l înlocui pe fostul premier norvegian.

Într-o scrisoare de demisie publicată astăzi, Wallace a scris: „a fost o onoare să servesc alături de bărbații și femeile din forțele noastre armate și din serviciile noastre de informații care sacrifică atât de mult pentru securitatea noastră”.

Referindu-se la principalele sale realizări în perioada în care a fost secretar al apărării, acesta a adăugat: „Sunt mândru că am asigurat GCAP [Global Combat Air Programme], AUKUS, NCF [National Cyber ​​​​Force], construcția navală națională și industria de apărare și securitate. strategii care vor asigura mulți ani de aici înainte mii de locuri de muncă britanice pentru tinerii noștri.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel