PATRIOT-ul european. Giorgia Meloni merge la Kiev pentru anunțul oficial privind livrarea sistemului SAMP/ (MAMBA)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition
Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition

Premierul italian Giorgia Meloni va efectua marți, 21 februarie, o vizită de mult planificată în Ucraina, în cadrul căreia se va întâlni cu președintele ucrainean.

Publicația italiană Il Fatto Quotidiano a relatează că, înainte de a vizita Ucraina, este planificat ca Meloni să se oprească la Varșovia și să poarte discuții cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, unul dintre cei mai apropiați aliați ai premierului italian în grupul conservatorilor europeni.

La Kiev, potrivit rapoartelor presei, Meloni se va întâlni cu Zelenski pentru a demonstra sprijinul Italiei pentru Ucraina, precum și pentru a anunța al șaselea pachet de ajutor militar aprobat de guvernul italian și transferul în comun cu Franța al complexului antirachetă SAMP/T. Sistemul antiaerian ar trebui să fie gata în primăvară.

Conținutul pachetului de ajutor nu este dezvăluit, dar conform Il Fatto Quotidiano, Italia nu va transfera tancuri în Ucraina pentru că nu are suficiente; nici despre expedierea avioanelor de luptă nu va fi purtată vreo discuție, mai arată publicația italiană.

Anterior, Meloni a confirmat intenția de a vizita Kievul și l-a invitat pe președintele Zelenski să viziteze Roma. Potrivit premierului italian, vizita ei urma să aibă loc înainte de sfârșitul iernii.

Deși victoria partidului său în alegerile din toamnă a fost primită de europeni cu precauție, prim-ministrul Italiei a risipit repede orice urmă de îndoială privind susținerea Italiei și a confirmat sprijinul „ferm” pentru Ucraina  de către guvernul său, după ce fostul premier Silvio Berlusconi a făcut declarații critice împotriva președintelui Ucrainei, lăudându-l pe Vladimir Putin.

 

PATRIOTUL europenilor

Un sistem MAMBA costă, potrivit publicației italiene, în jur de 750 de milioane de euro, iar componentele furnizate de Italia valorează circa 250 de mil. euro. Franța asigură restul echipamentelor, plus rachetele interceptoare.

Italia dispune de 5 sisteme MAMBA operaționale și un sistem de antrenament.

Dar Armata are 5 astfel de sisteme doar pe hârtie. Practic sunt doar trei sisteme MAMBA: din cele 5 sisteme, unul este trimis în Kuweit, iar un alt sistem este desfășurat în Slovacia.

SAMP/T numit și MAMBA este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și pozițiile tactice sensibile (cum ar fi aeroporturile și porturile maritime) împotriva tuturor amenințărilor aeriene, inclusiv rachete de croazieră, avioane cu și fără pilot și tactice, ori rachete balistice.

Franța a dislocat un sistem MAMBA și în România după invazia rusă în Ucraina.

Citește și: SAMP/T (MAMBA) - ”Patriotul” europenilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel