Gina Haspel, noua directoare a CIA. Senatul SUA confirmă numirea

Cristina Alexandrescu / 17 mai 2018 / 23:22
Gina Haspel
Gina Haspel

Gina Haspel va fi noua directoare a CIA.

Senatul SUA a confirmat, joi, numirea ei de către preşedintele Donald Trump, informează Reuters. Cu 51 de voturi pentru şi 45 împotrivă, Senatul a pus capăt unei bătălii politice legate de numirea primei femei la conducerea Central Intelligence Agency, agenţia americană de informaţii externe.

Gina Haspel conducea deja CIA ca director interimar, după ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat. Numirea ei a fost controversată din cauza legăturilor ei cu metodele dure de interogatoriu practicate de agenţie. Printre altele, după atentatele din 11 septembrie 2001, suspecţii de terorism au fost supuşi simulării înecului, cunoscute sub numele de 'waterboarding'.

Gina Haspel are o experienţă îndelungată de ofiţer sub acoperire, după 33 de ani de carieră în cadrul CIA. În 2002, ea a condus operaţiunile din Thailanda ale agenţiei, în cadrul cărora mai mulţi deţinuţi au fost interogaţi într-o închisoare secretă. După trei ani, ea a ordonat distrugerea înregistrărilor video a interogatoriilor respective.

Cine s-a opus

Printre cei care s-au opus numirii lui Haspel se numără senatorul republican John McCain, fost candidat la preşedinţia Statelor Unite, care a absentat de la lucrările de anul acesta ale Senatului. Ca fost prizonier de război în Vietnam, el a fost torturat, iar pe baza acestei experienţe, a considerat că numirea noii directoare va transmite un mesaj greşit.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy