Rusia încalcă toate convențiile internaționale. Ambasadorul Rusiei în Polonia a refuzat să se prezinte la o convocare după ce o rachetă rusă a intrat în spațiul Poloniei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Ambasadorul Rusiei în Polonia a ignorat solicitarea Poloniei, prin care era convocat la sediul ministerului polonez de externe în legătură cu racheta de croazieră rusă care a încălcat spațiul aerian polonez.

Ambasadorul Rusiei în Polonia a ignorat luni o invitație oficială, venită din partea autorităților poloneze, pentru da explicații despre o rachetă rusă care a încălcat spațiul aerian polonez.

Serghei Andreev, ambasadorul Federației Ruse la Varșovia, consideră că este „absurd” să discute despre aceasta, deoarece nu există dovezi.

România a procedat în mai multe rânduri la convocarea ambasadorului Federației Ruse la București. Trebuie spus că în toate ocaziile ambasadorul Valery Kuzmin sau un alt reprezentant al ambasadei Rusiei au dat curs demersului diplomatic al MAE român.

Reamintim că armata poloneză a anunțat duminică că o rachetă de croazieră rusă lansată înspre orașe din vestul Ucrainei a încălcat spațiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde, menționând că racheta a fost urmărită de radarul militar pe tot parcursul zborului său.

 

Rusia încalcă toate convențiile internaționale

 

„Serghei Andreev nu a venit astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a explica incidentul în care o rachetă de croazieră rusă care a încălcat spațiul aerian polonez, pe 24 martie”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski, citat de site-ul televiziunii publice poloneze TVP.

Wronski a remarcat că textul Convenției de la Viena specifică în mod clar atribuțiile unui ambasador în țara gazdă. 

”Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia” a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

El a subliniat că nota diplomatică prin care se solicită clarificări va fi trimisă Ministerului de Externe al Rusiei printr-un alt mijloc.

Andreev a explicat pentru Ria Novosti că „nu a primit un răspuns clar” la întrebarea sa „dacă Polonia intenționează să prezinte dovezi pentru aceste afirmații”.

„Am considerat absurd să discut chestiunea fără dovezi și am refuzat să merg la Ministerul polonez al Afacerilor Externe”.

Potrivit acestuia, Moscova încă așteaptă dovezi poloneze că o rachetă de croazieră rusă a încălcat spațiul aerian polonez pe 29 decembrie anul trecut. Atunci, Polonia a anunțat că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian și a părăsit-o câteva minute mai târziu în direcția Ucrainei.

De asemenea, în decembrie 2022, o rachetă rusă Kh-55 a căzut în Polonia, dar rămășițele ei au fost găsite abia în aprilie 2023 într-o pădure de lângă Bydgoszcz, în nordul țării, la aproximativ 500 de kilometri de granița de est a Poloniei.

Citește și: „Tăcere = permisiune”: NATO trebuie să ceară explicații Rusiei, după ce o altă rachetă rusească a încălcat spațiul aerian polonez

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel