Gest de mare curaj și responsabilitate - studenții și angajații universității din orașul rus Arhanghelsk cer rectorului retragerea sprijinul pentru război

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Scrisoarea celor din Arhanghelsk exprimă teama reală că rușii vor fi privați de drepturile civile de bază și că țara va intra într-o lungă perioadă de izolare în spatele unei noi Cortine de Fier.

O listă de semnături circulă printre studenții, absolvenții și angajații Universității Federale de Nord din Arhanghelsk, cu un apel clar către rectorul lor Elena Kudryashova.

„Suntem profund îngrijorați de ceea ce se întâmplă în țara noastră”, se arată în scrisoare, potrivit publicației norvegiene Barents Observer (25 aprilie).

La scurt timp după ce Rusia a început un război sângeros împotriva Ucrainei, rectorul Elena Kudriașova (Kudryashova) a semnat un apel de sprijin pentru Vladimir Putin.

„Am fost întristați să aflăm că ați semnat scrisoarea ”[de sprijinire a lui Putin], se precizează în apelul studenților și angajaților universității din Arhanghelsk,  aceștia considerând că printr-un asemenea gest, Kudriașova aprobă „crimele monstruoase împotriva populației Ucrainei”.

„Țara noastră a dezlănțuit ceea ce nici măcar nu putem spune: orașe pașnice sunt distruse, oamenii mor, milioane de ucraineni își părăsesc casele, fug de ceea ce conducerea țării noastre numește „denazificare”.

Folosirea cuvântului „război”, în contextul Ucrainei, ar putea atrage pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani pentru persoana care-l folosește, conform noilor legi intrate în vigoare, în Rusia, după 24 februarie.

În plus, scrisoarea exprimă și îngrijorarea profundă cu privire la evoluțiile interne din Rusia.

„Noi, cetățenii Rusiei, suntem privați de drepturile și libertățile civile de bază și intrăm într-o perioadă lungă de izolare și într-o nouă Cortină de Fier.”

Majoritatea partenerilor europeni și nord-americani ai Universității ruse din Arhanghelsk au renunțat la proiectele de cooperare după începerea războiului din Ucraina.

Prin apelul lor, semnatarii scrisorii îi cer rectorului să organizeze discuții libere și deschise la universitate, în care studenții, absolvenții, profesorii și angajații să își poată exprima opiniile cu privire la ceea ce se întâmplă.

„Cerem acest lucru de dragul viitorului”, se precizează în scrisoare.

„Universitatea nu trebuie să se transforme într-un organism care să servească tuturor – chiar și cele mai inechitabile decizii ale guvernului – nu ar trebui să-și piardă autonomia. Aveți puterea de a preveni acest lucru”, spune apelul către Elena Kudriașova.

Săptămâna trecută, o comunitate de studenți, profesori, absolvenți de la Universitatea rusă de Stat din Novosibirsk a publicat o declarație, în care cere ca armata rusă să oprească imediat războiul și să părăsească Ucraina, precizează publicația Barents Observer.

Comentariul autorului:

Invadarea Ucrainei de către Rusia amplificată de crimele de război săvârșite de trupele Moscovei deja a afectat credibilitatea, nu doar a conducerii politico-militare de la Kremlin, ci chiar a întregului popor rus.

Acest fapt va genera foartă multă reținere, inclusiv în afara Occidentului, în a angrena, pe viitor, Rusia în proiecte economice de mare anvergură. China, cu riscuri tot mai mari de a se bloca financiar datorită unui nou val de COVID la Shanghai, va întâmpina dificultăți în a susține economic și militar războiul declanșat Rusia.

În acest nou context agravat, generațiile tinere ale Rusiei vor avea cel mai mult de suferit datorită izolării economice și a limitării severe a drepturilor fundamentale ale omului. De aceea, nu este întâmplător că primele semne ale unei rezistențe mai coagulate față regimul Putin apar în universități.

Se speră ca orașele Novosibirsk și Arhanghelsk să fie suficient de departe de mânia Moscovei, pentru a da timp și altor centre universitare să înțeleagă riscul imens la care este expusă Rusia, dacă nu se face nimic – un cerc vicios generat de sărăcie și oprimare, care duce la revolte, urmate de crime în masă, iar de aici încolo și cele mai sumbre scenarii pot deveni realitate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel