Germania pregătește fregate pentru misiuni de apărare împotriva rachetelor balistice

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Oficiul Federal al Bundeswehr-ului pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Sprijin (BAAINBw) a atribuit, pe 23 august, un contract pentru livrarea și instalarea unor noi radare pe fregatele din clasa Sachsen (F124) din Forțele Navale germane.

Contractul în valoare de aproximativ 220 milioane de euro a fost atribuit companiei germane Hensoldt Sensors GmbH pentru  fabricarea, livrarea și instalarea a patru sisteme radar.

Noile radare de tip TRS-4D / LR ROT au o rază mare de descoperire și sunt destinate atât pentru supraveghere aeriană, cât și maritimă. Vor înlocui radarele SMART-L de pe cele trei fregate din clasa Sachsen, iar un al patrulea radiolocator va fi instalat, pe uscat, la Școala de Marină din Parow, fiind destinat instruirii.

Cele trei nave din clasa F124 au intrat în dotarea Forțelor Navale ale Germaniei între 2004 și 2005. Sunt concepute ca fregate multirol pentru misiuni de escortă și control maritim. Toți senzorii și armele de la bord sunt optimizate pentru apărarea antiaeriană, fiind singurele nave ale Marinei germane care au capabilități avansate de apărare antiaeriană.

Radarele TRS-4D / LR ROT sunt realizate în tehnologie AESA (Active Electronically Scanning Array), care permite o localizare precisă a obiectelor deosebit de mici și manevrabile, inclusiv rachete balistice, având o rază de acțiune mai mare de 400 km pentru țintele aeriene și până la 2.000 km pentru obiectele aflate pe orbita pământului.

 

Conversia navelor va începe în 2024 și ar trebui finalizată până în 2028

 

Comentariul autorului: Radarul TRS-4D a început să fie instalat, din vara anului 2019, și pe navele de luptă de litoral (LCS) din clasa Freedom ale Forțelor Navale americane. Pe fregatele germane din clasa F124, radarul TRS-4D va lucra cu rachete antiaeriene de tipurile SM-2 Block IIIA (rază medie-lungă) și RIM-162 ESSM (rază medie).

Cel mai probabil, compania germană Hensoldt Sensors GmbH va coopera cu ELTA Systems o filială a Israel Aerospace Industries (IAI) pentru acest contract.

La finalul lunii iulie, Hensoldt Sensors GmbH a anunțat un parteneriat strategic cu ELTA Systems, pentru dezvoltarea radarelor cu rază lungă de acțiune destinate apărării împotriva rachetelor balistice (BMD - Ballistic Missile Defense). Tot atunci, BAAINBw a atribuit Hensoldt Sensors GmbH un contract de 200 milioane euro pentru livrarea și instalarea a patru radare cu rază lungă de acțiune ca parte a programului „Hughes Air Defense Radar Nachfolgesystem” - HADR NF (Radar Hughes de Generație Următoare pentru Apărare Antiaeriană).

Având în vedere coincidența mare între cele două contracte - patru radare cu rază mare de descoperire, sume sensibil egale alocate, 220 milioane euro, respectiv 200 milioane euro și datele calendaristice relativ apropiate la care s-au încheiat contractele, există o mică probabilitate ca Ministerul german al Apărării să fi renunțat la instalarea radarelor HADR NF, în favoarea montării aparaturii de radiolocație doar pe nave de luptă, realizând astfel un sistem mai suplu de descoperire.

În iunie, BAAINBw a mai atribuit un contract de 36 milioane euro, pentru 69 de radare mobile tactice destinate Forțelor Terestre germane, care vor fi realizate de compania germană ESG, în colaborare cu ELTA Systems.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel