Germania confirmă că starea armatei sale nu este cea mai bună: Vom retrage sistemele Patriot din Polonia şi Slovacia în cursul acestui an

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sistem antiaeriene Patriot, pregătit pentru dislocare în Slovacia. Sursa Foto: NATO.int
Sistem antiaeriene Patriot, pregătit pentru dislocare în Slovacia. Sursa Foto: NATO.int

Germania intenţionează să retragă sistemele sale de apărare aeriană Patriot, desfășurate în prezent în Polonia și Slovacia pentru protecția spațiului lor aerian, a precizat Ministerul german al Apărării. Cele două state au fost deja informate cu privire la acest demers. Desfășurarea sistemelor Patriot germane în Polonia urmează să se încheie în iunie, în timp ce acordul similar din Slovacia va expira la sfârșitul anului. Ministerul Apărării din Germania a explicat luarea unei unei astfel de decizie prin faptul că resursele Bundeswehr-ului (armata germană) sunt limitate, iar militarii încearcă să le utilizeze cât mai bine.

,,Statele au fost informate despre aceste planuri'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru grupul media german Funke.

,,Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei'', a precizat acesta.

Germania a transferat sisteme Patriot în Polonia la începutul acestui an după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez, într-o zonă rurală din apropierea graniţei cu Ucraina, în noiembrie, ucigând doi fermieri. Berlinul a afirmat că ajută Polonia să îşi securizeze spaţiul aerian.

Puterile occidentale şi NATO au concluzionat că a fost vorba despre o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor armatei ruse.

În Slovacia - şi ea vecină cu Ucraina - Bundeswehr-ul a instalat un sistem Patriot începând din martie 2022, ca răspuns la faptul că aceasta şi-a donat propriul sistem antiaerian S-300 Ucrainei la scurt timp după începerea războiului.

Se ştia încă de la sfârşitul anului trecut că echipamentul german staţionat în Slovacia va trebui restituit la finalul lui 2023 pentru lucrări tehnice.

Germania plănuieşte acum să predea Slovaciei două sisteme antiaeriene Mantis cel târziu în luna octombrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel