Geoană: România a avut o istorie chinuită, într-o zonă seismică din punct de vedere geopolitic

Tudor Curtifan / 06 mai 2020 / 10:41
Militari ai Armatei române în Baza Aeriană Kandahar, sursă foto: MApN Facebook
Militari ai Armatei române în Baza Aeriană Kandahar, sursă foto: MApN Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre rolul NATO pentru țara noastră.

Într-un interviu acordat TVR Moldova, Mircea Geoană a subliniat că România a avut o „istorie chinuită”, iar parte a acestei istorii a fost și Republica Moldova.

„România a avut o istorie foarte chinuită. Prietenii noștri din Republica Moldova sunt și ei parte a aceleiași istorii foarte contorsionate. Nu am avut parte de liniște și pace mai mult de câteva decenii. Ne aflăm într-o zonă foarte seismică din punct de vedere geopolitic.

În momentul în care România a simțit că este o șansă de a scăpa de blestemul acesta al geografiei și de a ne îndrepta după secole către Occident, către matca noastră naturală, am făcut-o cu toții”, a precizat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO consideră că „fără extinderea NATO, probabil că nici Uniunea Europeană nu s-ar fi extins”. Geoană a subliniat beneficiile parcursului european și a îndemnat Republica Moldova să urmeze pașii României către Occident. 

„Garanţia de securitate pe care NATO o oferă, schimbările în sistemul de siguranţă naţională, în zona armatei, a serviciilor de informaţii, de democraţie, libertate, sunt precondiţii pentru prosperitate. NATO şi UE nu au transformat România, ci efortul de a face parte din aceste organizaţii au transformat România”, spune Geoană.

Înaltul diplomat NATO a precizat că Republica Moldova a avut „acest uriaș ghinion” să fie foarte mult timp parte din Imperiul Țarist și URSS, dar a dat exemplul statelor baltice, parte și ele a fostului imperiu sovietic, dar care au cunoscut o puternică dezvoltare de la aderarea la NATO și UE.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy