Geoană: Din 2014 am transformat Armata Ucrainei în una modernă de tip NATO. Forțele ruse rămân încă post-sovietice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ucraineană. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Armata ucraineană. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO a analizat războiul brutal, neprovocat și ilegal pornit de Rusia în Ucraina, arătând că toate calculele ne indică o confruntare de durată. Mircea Geoană a arătat că rezistența Ucrainei nu se datorează doar bravei Armate ucrainene și armelor occidentale, dar și faptului că din 2014 încoace Armata a trecut printr-un proces de schimbare radical.

În cadrul unui interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înaltul diplomat român a arătat că invadarea Ucrainei a fost un eșec al strategiei lui Vladimir Putin. Nu doar că Moscova nu și-a atins obiectivele, dar s-a întâmplat exact invers.

„Au trecut 6 luni de război brutal și atroce în Ucraina și este, de asemenea, un moment al bilanțului. Aș putea spune că felul în care a gândit domnul Putin acest conflict s-a dovedit un eșec strategic. Toate obiectivele strategice pe care le-a avut la începutul războiului, înlăturarea regimului Zelenski, eliminarea Armatei ucrainene, distrugerea voinței ucrainenilor, dezbinarea Occidentului și bocarea extinderii NATO, toate s-au întâmplat pe dos.

Dar, trebuie să recunoaștem că azi avem parte de un război, și aceasta este previziunea NATO, un război al voinței, de uzură și al logisticii. Acestea sunt elementele care pot influența lucrurile și pot duce către un anumit scenariu sau către altul. Dar va fi un război de lungă durată, cu foarte mule momente importante”, precizează Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

 

Armata Ucrainei, o forță militară de tip NATO. Rusia rămâne în tipologia post-sovietică

  

Mai mult, Mircea Geoană semnalează un lucru esențial, de multe ori trecut prea ușor cu vederea: Rezistența eroică a Armatei Ucrainei nu se datorează doar echipamentului modern livrat de NATO, ci și modului în care timp de 8 ani Occidentul a antrenat Armata Ucrainei care s-a transformat într-o armată comparabilă cu standardele NATO, în timp ce Federația Rusă a rămas în epoca post-sovietică.

Ucraina este un partener al NATO foarte vechi. Vorbim despre un stat ce este independent de 31 de ani de ja. Iar după 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, de către Rusia, am început, la cererea Ucrainei, antrenarea Armatei lor și ce vedem acum, alături de eroismul și bravura soldaților ucraineni, este și rezultatul antrenamentelor, dar și al faptului că, cu ajutorul NATO, a devenit o armată de tip Occidental, de tip NATO, în timp ce Rusia continuă să rămână și azi o armată de tip post-sovietic”, arată Geoană.

Înaltul oficial român anunță că cea mai puternică Alianță militară din istorie nu va slăbi sprijinul acordat Ucrainei, dar nu caută să intervină direct în conflictul cu Federația Rusă.

„O să continuăm să ajutăm Ucraina, aliații, la un nivel național continuă să facă lucruri foarte multe. În Polonia, România, Slovacia, peste tot. Vreau să subliniez că NATO nu ia parte la acest război, de la vârful Alianței, scopul meu, al Secretarului General și al echipei noastre este să ne asigurăm că vom continua să ajutăm Ucraina în acest război.

Cartea Națiunilor Unite garantează dreptul națiunilor suverane de a a se apăra, dar suntem, în același timp, foarte atenți să nu escaladăm acest război și să transformăm acest conflict oribil într-unul și mai complicat, între NATO și Rusia.

Dar vom continua să ajutăm Ucraina să facă tranziția către un grad de înzestrare post-sovietic, iar NATO, pe termen lung, să ajute să crească reziliența post război a poporului și instituțiilor ucrainene”, a conchis Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, pentru postul de televiziune francez.

CITEȘTE ȘI: Ucraina luptă modern, Rusia folosește tactica tăvălugului de foc. Războiul de artilerie amintește de asediul Berlinului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel