Generalul Jones L. James: Din Marea Neagră începe apărarea Europei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Fostul Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul cu patru stele Jones L. James, fost consilier pe probleme de securitate al fostului președinte Barak Obama a explicat în cadrul unui interviu importanța strategică a României, la granița libertății. 

"Strategic este o regiune foarte importantă și este una care, după părerea mea, din 2003 a crescut din punct de vedere al semnificației strategice. O parte din motive ar fi că, din 2003, și după revenirea lui Vladimir Putin la putere ca președinte în Rusia, speranța pe care o aveam ca Rusia să se vadă mai mult ca aparținând zonei europene s-a spulberat. Am realizat un tratat strategic de reducere a înarmării cu Rusia către finalul muncii mele la Casa Albă, prin 2010-2011 și acesta a fost începutul sfârșitului în ceea ce privește cooperare cu Rusia, apoi Rusia a decis să revină la un drum care o îndepărta de arcul euro-atlantic", a spus generalul.

"Cealaltă mare schimbare trebuie spus a fost confuzia pe care Turcia o cauzează în cadrul Alianței prin achiziționarea de rachete S-400 din Rusia și prin relațiile tot mai prietenoase pe care președintele Erdogan pare să le cultive cu Vladimir Putin. Cred, deci, că Marea Neagră și granițele române și bulgare sunt locul de unde începe de fapt apărarea Europei. Așadar importanța strategică, având în vedere amenințările din afară și evenimentele - Ucraina, Georgia, Crimeea -, sunt argumente foarte convingătoare", a spus fostul Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

 

România merge mai bine ca alte state NATO

 

(...) "Cred că România joacă un rol important în NATO, este una intre vocile importante la limita apărării Europei și cred că NATO a reacționat foarte bine în sensul aducerii de trupe aici și arătând o prezență clară, s-a mers în direcția bună în ceea ce privește tehnologia. Cred că armele care au fost aduse aici (n.red.- scutul antirachetă de la Deveselu) funcționează bine. Mai sunt lucruri de făcut în ce privește crearea de către România a unui sistem de achiziții care se bazează pe competiție, de a avea cel mai bun sistem la cea mai bună valoare. Cred că se va face și asta. Dacă aș mai fi în Belgia (n.red.- Comandamentul Forțelor Aliate din Europa) aș asculta cu atenție ceea ce spune România, pentru că voi sunteți cu adevărat la granița libertății aici și este important ca prietenii din Rusia, din China și de prin alte locuri să înțeleagă că există un angajament, un sentiment că trebuie să reușim, iar România va juca un rol important pe viitor", a declarat generalul Jones L. James în cadrul unui interviu pentru emisiunea Punctul de întâlnire realizată de Radu Tudor.

Vezi și: General Jones James despre internetul 5G: Să nu fim vulnerabili la spionajul rus și chinez

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel