Generalul Ion Dobran a împlinit 100 de ani. Ceremonie la SMFA

Tudor Curtifan / 05 feb 2019 / 13:39
Generalul Ion Dobran
Generalul Ion Dobran

Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran a împlinit astăzi 100 de ani.

Generalul Ion Dobran ajunge la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene:

 

 

În cadrul unei ceremonii organizate de Statul Major al Forțelor Aeriene, la sediul instituției, eroul aerului a fost înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i s-a conferit Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler", cu însemn pentru militari.


Generalul Ion Dobran este singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare, el participând la sute de misiuni de război pe front, fiind doborât de trei ori.

(w670)

Foto: Generalul Dobran împreună cu secretarul de stat Andrei Ignat și cu șeful SMFA, generalul-maior Viorel Pană, sursă MApN 

 

Generalul Ion Dobran

 

Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare - a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy