Generalul american Hodges: Rusia ar putea invada România sau statele baltice dacă ar considera că NATO nu e solidară

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul șef al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), a vorbit despre o posibilă invazie a Federației Ruse în România sau statele baltice în cazul în care Moscova ar simți că în NATO nu există solidaritate.

Sub titlul „În timp ce Trump îşi repatriază trupele din Germania, Putin şi Xi sunt în ofensivă”, publicația The Sunday Times, citată de Rador, publică o analiză a schimbărilor geopolitice actuale.

Un amestec periculos între China în plină ascensiune, Rusia revanşardă, America izolaţionistă şi Europa pasivă destabilizează securitatea internaţională într-o măsură nemaiîntâlnită de 30 de ani. Dacă mai punem recesiunea globală asociată pandemiei şi bănuielile că preşedintele american – care pare a privi spre Putin, acuzat de intervenţie în alegerile americane din 2016 în favoarea lui Trump – ar putea avea o reacţie moderată faţă de Rusia resurgentă, alianţa mondială a democraţiilor nu a părut niciodată mai fragilă. În aceste împrejurări, planul de retragere a trupelor americane este ‘o nebunie’ şi o ‘greşeală colosală’ care va submina în continuare coeziunea NATO, spune generalul american în retragere Ben Hodges, potrivit sursei citate.

Iar „Rusia ar putea profita de discordia din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. Dacă ei vor considera că noi nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, crede generalul american.

În acest sens, generalul american Hodges sublinia și anul trecut importanţa regiunii Mării Negre în protejarea flancurilor estic şi sudic ale NATO, considerând că un viitor conflict cu Rusia ar putea avea loc în această regiune.

,Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spaţiu, unde noi (NATO) suntem în situaţie de rivalitate (cu Rusia). Ucraina are un rol esenţial în zona Mării Negre, de fapt, tocmai din această cauză Rusia a anexat Crimeea pentru că de acolo (din peninsulă) poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament'', a explica atunci Ben Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel