Ucraina amintește Rusiei de tragedia submarinului Kursk. Șansele ca Rusia să recupereze drona MQ-9 din Marea Neagră, aproape nule

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă MQ-9 Sea Guardian, zburând deasupra navei USS Coronado. Sursă foto: U.S. Navy
O dronă MQ-9 Sea Guardian, zburând deasupra navei USS Coronado. Sursă foto: U.S. Navy

Gen. (r.) Igor Romanenko, fost locțiitor al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, este de părere că Rusia are o istorie lungă de minciuni cu privire la capacitatea sa de a efectua operațiuni de recuperare de acest tip.

Un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit marți elicea unei drone de supraveghere MQ-9 a armatei americane, cauzând prăbușirea acesteia în Marea Neagră într-un incident condamnat ca „nechibzuit” de armata americană.

Statele Unite au publicat un videoclip cu incidentul dintre Su-27 și UAV-ul MQ-9 peste Marea Neagră, în sprijinul declarațiilor americane care explicau că manevrele piloților ruși au dus la prăbușirea în mare a dronei.

Diferite surse estimează că drona s-a prăbușit la peste 120 de km sud-vest de peninsula Crimeea, într-o zonă în care adâncimea apei este între 900 și 1.500 de metri.

”Drona s-a scufundat la 1.200 până la 1.500 de metri în apă”, a spus Mark Milley, ceea ce face dificil pentru Rusia să recupereze tehnologia, dacă intenționează să o facă.

 

Ucraina amintește Rusiei de tragedia submarinului Kurs

 

Rușii anunțat deja că sunt gata și au mijloacele necesare să recupereze aeronava pentru a o studia. Totuși, operațiunea ar putea fi mai dificilă decât lasă să se întrevadă oficialii ruși, spune generalul Igor Romanenko. ”Marea Neagră este destul de adâncă, plus că are un mediu foarte agresiv, aproape nimic nu se vede la adâncime. Adică, pentru a găsi ceva în partea de jos, este necesar ca vehicule subacvatice marine specializate și profesionițti să se scufunde”, arată generalul, într-un comentariu făcut pentru publicația Unian.

Romanenko amintește de episodul tragic al scufundării submarinului Kursk, în urma căruia rușii au declarat că vor ridica nava, dar ”au mințit întreaga lume că fac ceva și, în cele din urmă, nava a fost recuperată de companiile occidentale”.

Fostul adjunct al Statului Major al Armatei ucrainene are mari rezerve că de data aceasta rușii vor reuși să recupereze aeronava, reamintind cazul din 2016 al prăbușirii în Marea Neagră a avionului Tu-154 cu 92 de pasageri la bord. Deși aeronava s-a scufundat la o adâncime de 50-70 de metri, Igor Romanenko susține că rușii nu au putut recupera tot avionul, ci doar unele părți ale acestuia.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel