General american: Statele Unite trebuie să aibă un avion de generaţia a VI-a înaintea Chinei. Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) este prioritar

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
NGDA (Next Generation Air Dominance), imagine concept
NGDA (Next Generation Air Dominance), imagine concept

În condițiile în care China este "pe cale să dezvolte un avion de vânătoare de generația a șasea", Forțele Aeriene ale SUA trebuie să se asigure că vor avea cu mult înainte o astfel de aeronavă, a declarat recent comandantul Comandamentului Aerian de Luptă (ACC) al U.S. Air Force, generalul Mark Kelly.

"Nu pot să vă spun astăzi ce se întâmplă în China, cu excepția faptului că ei planifică cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist [în octombrie]. Dar vă pot spune ce nu se întâmplă. Ei nu au o dezbatere publică despre importanţa avioanelor de generaţia a VI-a. Și vă pot spune, de asemenea, că sunt pe drumul cel bun", a declarat comandantul ACC, generalul Mark Kelly, în timpul conferinţei Air, Space and Cyber.

Forțele Aeriene ale SUA trebuie "să se asigure că au un avion de generaţia a șasea cu cel puțin o lună înaintea concurenței noastre (n.r. China)", a spus Kelly, potrivit Breaking Defense.

În timp ce unele ţări - inclusiv Statele Unite - au divulgat puține informații despre programele lor militare care urmăresc dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a șasea, China a fost mult mai secretoasă în privința eforturilor sale.

În timpul unui interviu acordat în 2019, Wang Haifeng, designer șef în carul companiei Chengdu Aerospace Corporation (CAC), a declarat că Beijingul efectua, la momentul respectiv, cercetări prealabile pentru dezvoltarea un avion de luptă de generația a VI-a şi să fie gata de utilizare până în 2035.

Deși la momentul respectiv Wang a oferit puţine detalii despre proiectul la care lucrează China, el a subliniat câteva elemente care, în opinia sa, vor caracteriza viitoarea capacitate de luptă a SUA, cum ar fi capacitatea de a face schimb de informaţii cu drone, utilizarea inteligenței artificiale (AI), îmbunătățiri în ceea ce privește caracteristicile stealth.

În prezent, Forțele Aeriene ale SUA sunt pe cale să devină primul utilizator de avioane de luptă de generaţia a șasea, cu condiția să poată începe să opereze Next Generation Air Dominance la timp - "până la sfârșitul deceniului", potrivit secretarului Forțelor Aeriene, Frank Kendall.

Viitorul program secret de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene americane (USAF) ar putea fi cel mai scump program de avioane din istorie.

În mediul tehnico-militar se apreciază, deși nu există confirmări oficiale, că Lockheed Martin lucrează la un avion de recunoaștere hipersonic sau/și poate fi, de asemenea, dezvoltatorul nedezvăluit al avionului de luptă secret de generația a VI-a, cunoscut sub acronimul NGAD (Next Generation Air Dominance), despre care, în septembrie 2020, secretarul-adjunct de la Forțele Aeriene, Will Roper, a anunțat că un prototip deja a zburat, iar performanțele au depășit așteptările.

Cu toate acestea, programul este foarte complex și va fi extrem de costisitor. Toate acestea ar putea duce la potențiale întârzieri ale programului, reducând decalajul dintre calendarul SUA și cel al Chinei.

Kelly a declarat că modul în care China se raportează la dezvoltarea unui avion de luptă de generația a șasea pare să semene destul mult cu cel al Statelor Unite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel