Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse

Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Generalul Cătălin Tomescu a vorbit despre alegerile de securitate ale României. ”Nu poţi în partea asta, când eşti atât de mic, nu poţi să rezişti. Singur nu poţi supravieţui în zona asta”. 

Gen.Tomescu este convins că singura soluție care putea garanta securitatea țării noastre a fost aderarea la Alianța Nord Atlantică.

În opinia sa, poziția geostrategică a României nu ne-a lăsat loc de manevră. Neutralitatea, spune generalul, era exclusă, întrucât nu poate fi garantată efectiv (precum în cazul Elveției sau Austriei - care sunt situate în mijlocul Europei). De asemenea, experiențele de veacuri, avute cu ”lumea rusă” (Imperiul Rus sau URSS) ne-a arătat că singura cale de urmat este alianța cu Vestul.

”Trebuie să fie foarte clar că integrarea (în NATO) este singura soluţie viabilă pentru a ne garanta securitatea.

NATO a demonstrat acum că principiile de coeziune nu au fost doar în vânt. Dacă la UE sau la ţările europene aţi văzut că au mai fost scăpări (...), la NATO toată lumea fost hotărâtă şi a zis: nu, domnule”, explică gen. Tomescu, pentru Radio România.

 

Fără NATO eram ca Ucraina

 

Acesta este de părere că fără apartenența la NATO, România s-ar fi găsit în situația Ucrainei.

 

”Ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram (în NATO n.r.)? Păi, uite ce s-a întâmplat cu Ucraina. Credeţi că (Putin n.r.) nu ar fi vrut şi o bucată din Dobrogiuţa, ca să aibă acces la resurse şi aşa mai departe, să controleze gurile Dunării? E vorba de mentalitatea sovietică”, remarcă generalul Tomescu. 

În opinia sa, o confruntare cu NATO are fi dezastruoasă pentru Rusia, iar Putin pare să fi înțeles asta. ”S-a bazat că s-ar putea să nu ne înţelegem, dar uite că nu i-a ieşit şi îşi dă seama că ar fi o mare eroare să ataci NATO, asta e garanţia. Păi, cum să te baţi cu colosul de la NATO?”, se întreabă retoric gen. Tomescu, care are și o previziune pentru Rusia deceniilor care vor urma:

În 50 de ani, ei nici nu vor mai avea armată ca să-şi apere ţara. Va fi un soldat la 1.000 de km, ascultaţi ce vă spun, pentru că stau (prost n.r.). Nici noi nu stăm bine, nimic de zis, nici foarte multe ţări, dar ei stau şi mai prost”, a conchis acesta.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel