Gen. Surovikin, Șeful Forțelor Aerocosmice ruse, numit de Putin la comanda invaziei ruse din Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gen. Valeri Gherasimov și gen. Serghei Surovikin / Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Gen. Valeri Gherasimov și gen. Serghei Surovikin / Ministerul Apărării din Federația Rusă

În ultima perioadă, din cauza evoluțiilor necorespunzătoare înregistrate în cadrul invaziei desfășurate de Forțele Armate ale Federației Ruse în Ucraina, au apărut o serie de critici la adresa conducerii militare în general și a conducerii operației în special.

Ca urmare, au fost înregistrate mai multe schimbări de personal, începând de la adjunctul ministrului apărării pentru asigurare tehnico-militară, comandanții Regiunilor Militare Vest și Est, comandantul Flotei din Marea Neagră și până la anumite structuri din industria de apărare.

Potrivit ultimelor informații, care nu au fost confirmate încă la nivel oficial, din ordinul lui Vladimir Putin, la conducerea invaziei din Ucraina a fost numit generalul de armată Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, scrie news.ru.

Canalul de Telegram al Ria Novosti a anunțat numirea lui Surovikin.

Sursele lui Meduza îl caracterizează pe Surovikin drept un susținător al atacurilor masive cu rachete asupra infrastructurii, inclusiv asupra civililor.

Despre acesta se știe că are 55 de ani și s-a născut la Novosibirsk. A absolvit Școala militară de comandă de arme întrunite Frunze din Omsk și a început serviciul militar în funcția de comandant de pluton de infanterie moto.

În luna octombrie 2017, Surovikin a fost numit în funcția de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. În august 2021, a fost avansat la gradul de general de armată. În iunie 2022, generalul Surovikin a fost numit comandant al Grupării de trupe Sud din Ucraina.

Generalul de armată Serghei Surovikin are o vastă experiență în ducerea acțiunilor de luptă. Acesta a luptat în Cecenia, a condus Regiunea Militară Est și a comandat gruparea de trupe ruse din Siria. La trupe a fost supranumit “generalul Armaghedon”.

În Ucraina, sub conducerea sa a fost distrusă gruparea ucraineană din “cazanul Gorsky”, a fost eliberată localitatea Severodonețk și au fost eliberați ostaticii de la uzina Azot. S-a constatat că unitățile aflate sub conducerea sa suferă întotdeauna cele mai mici pierderi.

Numirea generalului Surovikin la conducerea invaziei din Ucraina a fost primită în mediul militar rus în cea mai mare parte pozitiv, deși cu oarecare prudență.

De exemplu, comandantul batalionului Vostok (Est), Aleksander Khodakovsky, a declarat că o astfel de decizie va simplifica interacțiunea dintre comandanții nivelurilor mijlocii și inferioare cu conducerea de vârf a armatei.

În același timp, Khodakovsky a remarcat faptul că o astfel de numire nu i-a plăcut lui Surovikin însuși. Acum, în lupta nevăzută pentru influență din interiorul armatei ruse, Surovikin, care se opune generalului colonel Aleksander Lapin (comandantul Regiunii Militare Centru și al Grupării de trupe Centru din Ucraina), devine responsabil de tot ce se întâmplă pe front, iar “toți câinii vor fi asmuțiți asupra acestuia”. “Nu există modalitate mai simplă de a-l doborî pe Surovikin decât aceea de a-l pune la conducerea operațiunii, în ciuda faptului că aceasta nu strălucește încă, iar toate pârghiile principale rămân în mâna adversarului”, a spus Khodakovsky.

Comentariul autorului: După modelul grupării din Siria, trupele care îndeplinesc misiuni pe teritoriul Ucrainei au fost plasate sub comandă unică începând din luna aprilie 2022, la aproape două luni de la începutul operației militare speciale.

Primul comandant al militarilor aflați în Ucraina a fost Comandantul Regiunii Militare Sud, general de armată Aleksander Dvornikov.

Până în prezent, la conducerea operației militare speciale de invadare a Ucrainei s-au rotit mai mulți generali ruși, care au fost înlocuiți destul de repede în acest post.

Trebuie precizat faptul că generalii numiți la conducerea grupărilor de trupe din Ucraina (Est, Vest, Centru, Sud și Nord) sau a “operației militare speciale” de invadare a Ucrainei își păstrează în paralel și funcțiile inițiale îndeplinite în armata rusă. În unele cazuri, acestea coincid, iar în altele nu. De exemplu, la conducerea Grupărilor de trupe Vest și Centru din Ucraina s-au aflat chiar comandanții Regiunilor Militare Vest și Centru. Însă, la conducerea Grupărilor de trupe Sud și Est nu s-au aflat comandanții Regiunilor Sud și Est, ci alți generali din cadrul armatei ruse (comandantul-șef al Forțelor Aerocosmice sau comandantul Trupelor de Desant Aerian).

Citește și: Putin renunță la încă un general rus, după înfrângerile umilitoare din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel