Gen. Petraeus, fost șef CIA: Forțele ruse din Ucraina și flota din Marea Neagră ar fi distruse de SUA dacă Putin va apăsa „butonul nuclear”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: United States Air Force
Sursă foto: United States Air Force

Fostul director al CIA David Petraeus a făcut câteva comentarii extrem de tranșante despre liderul de la Kremlin.

Potrivit lui David Petraeus SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare în război.

„În această ipoteză (al unui atac nuclear al Rusiei n.r.), am răspunde conducând un efort colectiv NATO, care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă în Marea Neagră.”, a precizat Petraeus

Fostul director CIA și general cu patru stele în retragere al armatei americane a mai declarat, într-un interviu acordat ABC, preluat de The Guardian, că articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic nu va fi invocat automat, pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Totuși, generalul a opinat că ”dacă radiațiile ajung în țările membre NATO, atunci articolul 5 poate fi aplicat”.

Petraeus a ținut să precizeze că nu a discutat cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

Petraeus se alătură și el analizei majorității analiștilor și susține că mobilizarea din Rusia a rezerviștilor nu va produce trupe mai „coezive”.

Generalul a mai arătat că liderul Moscovei este „disperat”, iar eforturile lui Putin nu vor schimba traiectoria conflictului.

"Putin a lansat trei inițiative pentru a încerca să inverseze situația, dintre care niciuna nu va fi suficientă. El a declarat o mobilizare parțială, presupus a 300.000 de foști recruți. Acest lucru nu va produce trupe bine pregătite, bine echipate, mai coezive”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel