Gaza poate fi o capcană pentru Israel. Conflictul din Israel, instrumentat de Iran cu obiective clare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Razboi Israel / Foto: Reuters
Razboi Israel / Foto: Reuters

Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Până acum, mult-lăudata armată a Israelului și serviciile sale de securitate au „blocat” eficient Hamas în Fâșia Gaza. O dată la câțiva ani, se derula un conflict care urma un model similar - provocare, atacuri cu rachete Hamas, atacuri aeriene israeliene, mediere egipteană, apoi din nou tăcere.

Realizările diplomatice ale Israelului din ultima perioadă dădeau speranțe în direcția unei normalizări a situației din regiune. După acordurile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan, se discuta chiar despre momentul în care Arabia Saudită și Israelul vor normaliza relațiile.

Dar apoi Hamas a atacat Israelul, a ucis mulți civili și soldați iar aproape 5.000 de rachete care au căzut asupra orașelor Ashkelon, Ashdod și Tel Aviv, în ceea ce liderii Hamas au numit „Operațiunea Al-Aqsa”.

La câteva zile după atac, este clar că invadarea Israelului de către Hamas a schimbat totul, comentează  ForeignPolicy.

Punctul de plecare pentru noua arhitectură din Orient Mijlociu va fi reocuparea Fâșiei Gaza de către Israel, întrucât Armata israeliană e masată la gardul de delimitare cu teritoriul palestinian, iar invazia pare o chestiune de ore sau de zile.

 

Pozițiile par ireconciliabile. Soluția celor două state este un vis imposibil

Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com

Deși unele guverne din Orientul Mijlociu doresc să stabilească legături cu Israelul, problema drepturilor palestinienilor nu și-a pierdut importanța pentru marea majoritate a arabilor, scriu autorii articolului. În aceste condiții, puțini palestinieni consideră rezistența ilegitimă. 

Pozițiile par ireconciliabile: Toate vocile pro-palestiniene vorbesc de o ocupație israeliană și pornesc de la premisa că retragerea Israelului din Cisiordania și încheierea blocadei din Gaza vor contribui la încheierea conflictului dintre israelieni și palestinieni.

La asta se adaugă și faptul că Hamas a introdus o puternică notă religioasă. S-a trecut astfel de la naționalismul palestinian din anii 80, la fundamentalismul islamic susținut puternic de Iran și întruchipat de Hamas sau de organizația paramilitară șiită libaneză Hezbollaah.

Potrivit autorului articolului, Hamas urmărește mai mult decât doar să elibereze Fâșia Gaza și Cisiordania de ”ocupația israeliană”.

Pentru Hamas, problema este însăși existența statului Israel, o temă identică cu cea pe care o îmbrățișează Iranul.

În timp ce marea majoritate a oamenilor din lumea arabă nu sunt de acord cu metodele Hamas, potrivit unor sondaje, viziunea lor despre Israel (ca fiind o entitate ilegitimă) nu este diferită de cea a Hamas.

Astfel, ”soluția celor două state” este un proiect nefuncțional din start, din moment ce o parte din opinia publică palestiniană aderă la principiile Hamas, care nu recunoaște statul Israel.

 

Victorie pentru Iran, dar doar de etapă

 

Rămâne de văzut măsura în care Iranul a jucat un rol în infiltrarea Hamas în Israel, dar există semne că forțele Corpului Quds, gardienii Revoluției Islamice, au jucat un rol.

Comandantul organizației, generalul Esmail Qaani, s-a întâlnit cu teroriști din Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și Hezbollah în primăvară pentru a încuraja coordonarea dintre grupuri și atacurile asupra Israelului.

Liderii Hamas au mai spus public că Iranul a furnizat armele, banii și echipamentele pentru această operațiune. Complexitatea operațiunii Hamas și schimbarea uimitoare a tacticii sugerează, de asemenea, posibilitatea ca grupul să fi primit asistență externă. Iar iranienii au avertizat factorii internaționali cu privire la normalizarea relațiilor cu Israelul, ceea ce este o coincidență clară a intereselor cu Hamas.

Acum, ca răspuns, israelienii efectuează un asediu pe Fâșia Gaza pentru a distruge Hamas. Va fi o luptă lungă și grea, așa cum recunosc înșiși israelienii. Având în vedere amploarea atacurilor Hamas, este de așteptat ca Israelul să aibă tot sprijinul Statelor Unite, Europei și chiar a unor dintre partenerii săi arabi pentru a atinge acest obiectiv.

Israelienii ar putea fi obligați să administreze acum același teritoriu din care s-au retras acum aproape 20 de ani, chiar dacă nu intenționează să facă acest lucru.

Așa că Gaza este o capcană, iar ocuparea acestui teritoriu va anula cu siguranță normalizarea relațiilor din regiune și multe altele, ceea ce, conchide autorul, este o victorie pentru Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel