Gabriel Leş: Prin misiunile pe care le va executa Escadrila 53 Vânătoare, spaţiul aerian va fi şi mai bine apărat

S.I. Catalin / 15 Martie 2019 / 18:00

Intrarea în serviciul de luptă permanent poliţie aeriană, sub comandă naţională, a primei escadrile care are în dotare avionul F-16 reprezintă un moment marcant în istoria de 15 ani a apartenenţei României la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat joi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, care a precizat că, prin misiunile pe care le va executa de acum înainte Escadrila 53 Vânătoare, spaţiul aerian al ţării noastre va fi şi mai bine apărat.

,,Astăzi se scrie o filă de istorie importantă pentru Forţele Aeriene Române. Putem spune că, prin misiunile pe care le va executa începând de astăzi Escadrila 53 Vânătoare, spaţiul aerian al României va fi şi mai bine apărat. Baza 86 Aeriană a renăscut odată cu decizia de găzduire a avioanelor F-16. Acest loc putem spune că este punctul de restart pentru Forţele Aeriene ale României, care acced în categoria aviaţiilor militare care zboară cu una dintre cele mai eficace aeronave de luptă din lume", a spus Gabriel Leş, prezent ieri la ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în serviciul de luptă permanent, desfăşurată la Baza 86 Aeriană ''Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă'' Borcea, din judeţul Călăraşi.

În opinia sa, trecerea graduală de la MIG-21 Lancer, care va ieşi din uz în următorii ani, la aeronavele multirol F-16 are, pentru ţara noastră, o simbolistică aparte.

,,Reprezintă un pas semnificativ către aducerea capacităţilor naţionale de apărare la standardele NATO, asigurând aviaţiei noastre militare un nivel de interoperabilitate aliată extrem de avansat. Cred că intrarea în serviciul de luptă permanent poliţie aeriană, sub comandă naţională, a primei escadrile care are în dotare avionul F-16 reprezintă un moment marcant în istoria de 15 ani a apartenenţei noastre la Alianţa Nord-Atlantică. Această escadrilă reprezintă doar un prim pas în materializarea capabilităţii majore avion multirol", a afirmat Leş.

El a arătat că la sfârşitul anului trecut au avut loc discuţii pentru achiziţionarea a cinci avioane F-16 din Portugalia. Ministrul Apărării şi-a exprimat dorinţa ca modernizarea aeronavelor care ar putea fi preluate să fie făcută în unităţi din industria românească de apărare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy