G7, poziție dură după decizia SUA. ”Război comercial”, în doar câteva zile

Tudor Curtifan |
Data publicării:
donald trump
donald trump

Secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, a fost puternic criticat de miniştrii de Finanţe ai celorlalte state din G7, după ce SUA au anunţat că începând de vineri, 1 iunie, vor aplica taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, Mexic şi Canada, transmit Reuters, BBC şi DPA.

Într-un rar semn de diviziune în rândul grupului celor mai bogate ţări din lume, care în mod normal este unul bazat pe înţelegere, celelalte şase state membre ale G7 au dat publicităţii o declaraţie în care cer secretarului american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, să transmită preşedintelui Donald Trump "dezamăgirea şi temerea lor unanimă" privind taxele vamale aplicate la importurile de oţel şi aluminiu. De asemenea, în declaraţie sunt solicitate măsuri decisive pentru rezolvarea disputei privind taxele vamale la reuniunea liderilor G7 care va începe vineri în Charlevoix, Quebec.

În perioada 31 mai - 2 iunie a avut loc o reuniune a miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G7 (principalele şapte state industrializate din lume), în staţiunea montană Whistler din Columbia Britanică, Canada.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a avertizat că un război comercial ar putea începe în "câteva zile", în timp ce preşedintele Donald Trump a insistat pe Twitter că, în privinţa comerţului, SUA "au fost înşelate ani de zile de alte ţări".

Taxele vamale, vitale pentru securitatea națională

Taxele vamale aplicate la importurile de oţel şi aluminiu sunt vitale pentru securitatea naţională şi îi vor proteja pe muncitorii americani, a afirmat Trump, care s-a plâns de barierele comerciale cu care se confruntă firmele din SUA în Europa şi în alte regiuni.

Mnuchin a respins declaraţiilor unor oficiali din G7 conform cărora SUA se sustrag reglementărilor economice internaţionale cu aceste taxe vamale sau cedează comanda economiei globale şi a sistemului comercial construit în mare parte după Al Doilea Război Mondial.

"Nu cred în nici un caz că SUA îşi abandonează rolul de lider în economia globală, din contră. Cred că am făcut un efort masiv în vederea reformării taxelor în Statele Unite, ceea ce a avut un impact incredibil asupra economiei americane", a afirmat Mnuchin.

Toate celelalte şase state din G 7 - Germania, Franţa, Italia, Japonia, Canada şi Marea Britanie - plătesc acum taxe vamale la oţel şi aluminiu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel