Fuziunea nucleară. China, premieră mondială: Energia de mâine

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

China a realizat de curând o premieră mondială, într-un decor ce pare desprins din universul SF - un reactor uriaş din oţel, în forma unui hamburger şi plasat sub drapelul naţional -, reuşind să menţină timp de peste 100 de secunde condiţiile necesare pentru a asigura o fuziune nucleară, considerată un veritabil "graal" al energiei regenerabile. 

Reactorul chinez, instalat în Hefei, realizează experimente ştiinţifice în cadrul Iter, un uriaş proiect internaţional, al cărui centru de cercetare se află în etapa de amenajare în sud-estul Franţei şi al cărui obiectiv vizează stăpânirea fuziunii atomului, informează AFP. În 2017, dispozitivul chinez a doborât recordul mondial de durată în privinţa menţinerii condiţiilor necesare pentru fuziunea atomilor. Apoi, în noiembrie 2018, reactorul chinez şi-a pulverizat propriul record, atingând temperatura de 100 de milioane de grade Celsius, o valoare de peste şase ori mai ridicată decât căldura produsă în centrul Soarelui. 

Cum funcţionează sistemul



Dispozitivul, intitulat "Superconductor Tokamak Experimental Avansat", este mai bine cunoscut sub acronimul său din limba engleză, "EAST". Tokamak, o cameră de izolaţie magnetică, concepută iniţial în fosta U.R.S.S., generează o căldură fenomenală cu scopul de a topi nuclee atomice. Această "fuziune nucleară" (al cărei principiu este deja utilizat pentru explozia bombelor cu hidrogen) nu trebuie să fie confundată cu "fisiunea" (diviziune de atomi), care este folosită în centralele atomice clasice. 

Fuziunea nucleară este considerată "energia de mâine", deoarece ea este aproape infinită, la fel ca energia solară, şi nu produce nici deşeuri, nici gaze cu efect de seră. "Prin această maşină, sperăm să asigurăm contribuţia Chinei la utilizarea fuziunii nucleare de către omenire", a declarat Song Yuntao, unul dintre coordonatorii proiectului acestui reactor experimental. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel