Fregata "Regele Ferdinand" prima navă militară a României care acostează în portul egiptean Alexandria

Eduard Pascu / 29 oct 2019 / 18:12

Fregata "Regele Ferdinand" face o escală în portul egiptean Alexandria în 28 şi 29 octombrie, fiind prima navă militară a României ce acostează în acest port, anunţă într-un comunicat de presă Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), transmite Agerpres.

Delegaţia condusă de comandantul navei, comandorul Marian Ioan, a fost primită, luni, de guvernatorul municipalităţii regionale Alexandria şi de oficialii forţelor navale egiptene iar reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt au vizitat fregata, în după-amiaza aceleiaşi zile.

"Forţele Navale Române, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Turismului şi cel al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au organizat, în premieră, marţi, 29 octombrie, la bordul fregatei 'Regele Ferdinand' o întâlnire cu membrii comunităţii românilor domiciliaţi în Egipt, prilej cu care a fost prezentată o parte din activitatea culturală desfăşurată la Cercul Militar Mangalia", se arată în comunicatul SMFN.

În acest context, au fost expuse lucrări cu tematică marină realizate de pictorii Niculae Găgeanu şi Alexandru Ghinea, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, au fost prezentate volumele "Poveştile Mării Negre", autor Cristian Cealera, şi "Lotus stelar", autor Emilia Dabu, iar copiii românilor care trăiesc în Egipt au primit cadouri simbolice, pregătite de elevii şi studenţii militari din Forţele Navale Române.

Vasul va pleca din portul Alexandria miercuri dimineaţa şi îşi va continua misiunea de monitorizare a traficului maritim şi aerian, până la următoarea escală, programată în portul Haifa, din Israel, unde va ajunge luni, 4 noiembrie.

Misiune NATO în Marea MediteranăFregata "Regele Ferdinand", cu un elicopter Puma Naval şi o grupă de Forţe Navale pentru Operaţii Speciale (FNOS) ambarcate la bord, participă, în perioada 18 octombrie - 7 noiembrie, la Misiunea NATO "Sea Guardian 19" (OSG), în Marea Mediterană, pentru a executa misiuni de descurajare a activităţilor ilegale pe flancul sudic al NATO şi UE, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Prima escală a navei a fost în portul Aksaz, din sudul Turciei, după care fregata "Regele Ferdinand" s-a integrat în gruparea navală din care mai fac parte fregata "Navarinon" (Grecia) şi fregata "Verni" (Bulgaria), alături de care desfăşoară misiuni de patrulare în bazinul estic al Mediteranei.

"Pe toată durata prezenţei navei militare româneşti în Marea Mediterană, sunt planificate escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel) şi Limassol (Cipru), pentru activităţi de refacere a capacităţii de luptă, dar sunt programate şi activităţi de diplomaţie navală, vizite şi întâlniri cu oficialităţile civile şi militare locale", informează sursa amintită.

Prin participarea la misiunile, exerciţiile şi operaţiile NATO, Forţele Navale Române contribuie la efortul Alianţei de asigurare a măsurilor colective de securitate şi demonstrează faptul că România este un partener care îşi îndeplineşte angajamentele asumate.

Vezi și: Fregata „Regele Ferdinand” și un elicopter Puma Naval au plecat spre Marea Mediterană

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy