Fregata Regele Ferdinand - prima navă de război din cadrul NATO (cu excepția Turciei) care tranzitează Strâmtorile, după declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor locale turcești, în seara zilei de 05.05.2023, fregata Regele Ferdinand (F-221) aparținând Forțelor Navale Române a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, îndreptându-se către Marea Mediterană.

După cum au semnalat mai mulți utilizatori de pe Twitter și Telegram, este pentru prima dată când o navă de război dintr-un stat membru NATO trece prin Strâmtoarea Bosfor de la Marea Neagră după declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Bineînțeles, cu excepția navelor turcești, care nu au restricții pentru trecerea prin strâmtori.

Într-un comunicat de presă al Statului major al Forțelor Navale Române se arată că fregata Regele Ferdinand a plecat pe 05 mai din portul militar Constanța, pentru a participa la operația EUNAVFOR MED “IRINI”, în Marea Mediterană.

La bordul navei, care este comandată de comandorul George-Victor Durea, se află un elicopter IAR 330 Puma Naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale ambarcate.

Misiunea marinarilor militari români constă în asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor impus Libiei și în combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și executarea de inspecții la bordul navelor comerciale din bazinul mediteranean.

Pe durata celor aproximativ 40 de zile de dislocare în Marea Neagră și Marea Mediterană, fregata Regele Ferdinand va efectua escale de pregătire a echipajului și de refacere a capacității de luptă a navei militare în porturi din zonele de sud ale Italiei și Greciei.

Observatorii turci au semnalat faptul că scoaterea fregatei românești din Marea Neagră într-o perioadă de mare tensiune reprezintă o decizie “discutabilă”. În opinia acestora, Regele Ferdinand reprezintă una dintre capabilitățile de bază ale dotărilor limitate ale Forțelor Navale ale României.

Surse: navy.ro, Twitter.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel