Fregata Hatman Sagaidacini a fost inundată intenționat de reprezentanții ucraineni în portul Nikolaev

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul pentru comunicații strategice și securitate internațională din Ucraina a informat, pe 04.03.2022, că nava amiral a Forțelor Navale ucrainene, fregata Hatman Sagaidacini, a fost inundată în portul Nikolaev.

“Nava amiral a Forțelor Navale ale Ucrainei a fost inundată în portul Nikolaev. Acest lucru a fost necesar”, se arată într-un comunicat al centrului, preluat de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Din comunicat rezultă faptul că ulterior se intenționează ridicarea și refacerea rapidă a fregatei. Centrul a dat publicității o fotografie a navei, care a fost parțial scufundată sub apă.

Potrivit presei ucrainene, fregata a fost inundată în prima zi a operației ruse din Ucraina. Aceasta se afla în curs de reparație, iar armamentele de pe navă erau demontate.

Fregata Hatman Sagaidacini a fost construită în anul 1993. În luna ianuarie 2022, concernul de stat Ukroboronprom a anunțat încheierea unui contract pentru executarea unor lucrări complexe de reparații și modernizare la bordul navei.

Comentariul autorului: În primele ore ale operației militare declanșate împotriva Ucrainei, armata rusă a distrus una dintre facilitățile militare cheie, care, în viitor, urma să devină baza Forțelor Navale ale țărilor membre NATO. Marea Britanie, care a finanțat construcția, avea planuri speciale pentru aceasta.

Este vorba despre baza de la Ochakovo, de pe coasta Mării Negre. Această facilitate militară importantă din punctul de vedere al NATO s-a numărat printre țintele prioritare pentru Rusia, deoarece s-a considerat că implementarea acestui proiect ar duce la o creștere a amenințării nu numai pentru Crimeea, ci și pentru întreaga direcție strategică sud a Rusiei.

În mod cu totul surprinzător, partea rusă nu a lovit, cel puțin până acum, Baza Navală principală a Forțelor Navale ale Ucrainei de la Odesa. Implicit, nici navele de luptă ucrainene nu au fost distruse.

Trebuie precizat faptul că Marina ucraineană nici nu mai dispune decât de un număr limitat de nave de luptă de mici dimensiuni. Majoritatea navelor de luptă ale Ucrainei s-au aflat la Sevastopol și au fost reținute de partea rusă în timpul evenimentelor din anul 2014.

Nava amiral a Forțelor Navale ale Ucrainei, fregata Hatman Sahaidachny era atunci plecată pe mare și a scăpat din mâinile rușilor. Se pare că acum aceasta a fost inundată intenționat de militarii ucraineni, ca să nu fie capturată de partea rusă.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel