Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin Strâmtoarea Taiwan. China condamnă gestul: Acest tip de comportament are intenţii rele

S.I. Catalin |
Data publicării:

Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin strâmtoarea Taiwanul în drum spre Vietnam, mișcare ce a înfuriat China. Nava a fost desfăşurată în Marea Chinei de Est în timp ce participa la operaţiunile de aplicare a sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Coreii de Nord.

China susţine că Taiwanul este teritoriul său şi a intensificat presiunile militare şi politice pentru a încerca să oblige insula condusă democrativ să accepte suveranitatea chineză.

Armata Chinei a urmărit și a avertizat nava britanică, afirmând că Marea Britanie se angajează într-un comportament ce ascunde „intenții rele”.

„După o perioadă aglomerată în care am lucrat cu partenerii și aliații din Marea Chinei de Est, acum trecem prin strâmtoarea Taiwanului pentru a vizita Vietnamul și marina acestuia”, se precizeaza intr-un comunicat de presa, postat pe contul de Twitter al echipajului fregatei HMS Richmond, citat de Sky News.

Navele US Navy trec prin strâmtoare aproape în fiecare lună, lucru ce atrage constant reacții din partea Chinei. De-a lungul timpului, aliații SUA au fost mai reticenți în a traversa strâmtoarea, dar și-au crescut activitățile în marea Chinei de Est, ape disputate si revendicate de China.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a precizat că ,,HMS Richmond navighează prin strâmtoarea Taiwanului în conformitate cu regulile internaționale, pentru a ajunge la destinație. Orice ar face marina britanică este în concordanță cu legile și normele internaționale, și își exercită dreptul de liberă navigație oferi de Convenția ONU și de Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS). HMS Richmond nu reprezintă o excepție”.

Comandamentul Teatrului Estic al Armatei de Eliberare a Poporului a afirmat că a organizat forţe aeriene şi navale pentru a urmări şi avertiza nava Richmond, precizeaza News.ro.

"Acest tip de comportament are intenţii rele şi dăunează păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan. Forţele de Comenadă ale Teatrului menţin întotdeauna un nivel ridicat de alertp şi combat cu hotărâre toate ameninţările şi provocările”, potrivit comandamentului.

Relaţiile dintre Beijing şi Londra erau deja tensionate din cauza unei liste lungi de probleme, de la comerţ la drepturile omului.

La Taipei, ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, nu a comentat direct, întrebat fiind de nava de război britanică, afirmând că nu cunoaşte ce misiuni dezfăşoare navele străine în Strâmtoarea Taiwan.

China şi-a intensificat exerciţiile în jurul Taiwanului şi efectuează aproape zilnic zboruri militare în sud-vestul zonei de apărare aeriană a Taiwanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel