Franța vine cu o soluție alternativă pentru Gaza: Coaliție anti-Hamas, pe modelul Operației împotriva ISIS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata SUA / Foto: US Marine Corps, facebook
Armata SUA / Foto: US Marine Corps, facebook

Președintele francez Emmanuel Macron a propus marți ca o Coaliție internațională, similară cu cea care luptă împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, să fie utilizată împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Gaza, scrie Reuters.

Macron nu a oferit detalii despre modul în care ar putea fi implicată Coaliția condusă de SUA, formată din zeci de țări, din care Israelul nu este membru.

Vorbind alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim, Macron a subliniat că Franța și Israelul consideră terorismul ca „inamicul lor comun”.

„Franța este pregătită ca Coaliția internațională împotriva Daesh (ISIS n.r.), în cadrul căreia efectuăm operațiuni în Irak și Siria, (să fie utilizată) și pentru a lupta și împotriva Hamas”, a spus el reporterilor, referindu-se la Operația ”Inherent Resolve”, cunoscută și ca Coaliția împotriva Statului Islamic.

Macron, care a avertizat împotriva riscurilor unui conflict regional, a mai spus că lupta împotriva Hamas „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat direct propunerea lui Macron, dar a spus că lupta se dă între „axa răului” și „lumea liberă”.

„Această bătălie nu este doar a noastră... este bătălia tuturor”, a spus el.

 

Coaliția anti-Hamas, pe modelul celei împotriva Statului Islamic

 

Coaliția anti-ISIS (Operația ”Inherent Resolve”) condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic a fost formată în toamna lui 2014, ca reacție la pericolul major pe care îl reprezenta organizația teroristă pentru stabilitatea regională.

Palatul Elysee a precizat că ideea președintelui Macron este găsirea unei soluții similare Coaliției anti-ISIS și că Franța este disponibilă pentru a discuta detaliile împreună cu Israelul și partenerii.

„Coaliția internațională împotriva Daesh nu se limitează la operațiuni pe teren, ci este implicată și în pregătirea forțelor irakiene, schimbul de informații între parteneri și lupta împotriva finanțării terorismului”, se arată în comunicat.

Treizeci de cetățeni francezi au fost uciși de militanții Hamas în atacul lor asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în care peste 200 de persoane au fost capturate și 1.400 de persoane ucise. Ministerul palestinian al Sănătăţii spune că atacurile aeriene israeliene asupra Gaza au ucis peste 5.000 de oameni de atunci.

Președintele francez, care s-a întâlnit cu familiile victimelor franceze pe aeroportul din Tel Aviv, a declarat că eliberarea a nouă ostatici francezi este o prioritate pentru Franța.

El urma să se întâlnească marți cu liderii regionali în capitala Iordaniei, Amman. Biroul lui Mahmoud Abbas a spus că Macron se va întâlni și cu liderul palestinian la Ramallah, în Cisiordania.

Vizita lui Macron vine după ce miniștrii de externe ai UE s-au luptat luni să cadă de acord asupra unui apel la o „pauză umanitară” în război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel