Franța a testat o armă hipersonică. V-Max, un planor hipersonic dezvoltat de compania care a lucrat la racheta spațială Ariane

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă - lansarea unui satelit francez
Imagine ilustrativă - lansarea unui satelit francez

Franța a testat pentru prima dată un vehicul care atinge viteze hipersonice, un focos care evită interceptarea apărării antirachetă datorită traiectoriei sale imprevizibile, a declarat marți o sursă pentru Reuters.

Franța a emis, marți, o notificare de avertizare pentru traficul aerian și maritim înainte de lansarea vehiculului hipersonic, care a acoperit un coridor de aproximativ 2.000 de kilometri.

„Testul de zbor, pe o traiectorie cu rază lungă de acțiune, foarte solicitant, a reprezentat o provocare tehnică fără precedent, care va deschide calea pentru viitorul foii noastre de parcurs naționale de hiperviteză”, a spus agenția într-un comunicat.

Nu au fost oferite detalii privind rezultatul testului de ieri.

Programul francez V-Max este dezvoltat de Ariane Groupe, o companie specializată în lansări în spațiu și cunoscută mai ales pentru rachetele Ariane.

Planoarele hipersonice sunt vehicule nemotorizate, care folosesc de obicei o rachetă pentru a propulsa planorul la o altitudine mare, la zeci de kilometri altitudine, după care planorul coboară cu o viteză hipersonică, care poate depăși Mach 5 (6.000 de kilometri pe oră). Tehnologia este dezvoltată sau implementată de un număr mic de țări, printre care China, Rusia, Statele Unite sau Iran.

Spre deosebire de rachetele balistice a căror traiectorie după lansare este neschimbată, traiectoria de zbor a vehiculelor hipersonice se poate schimba în orice moment în timpul zborului, permițându-le să treacă în zig-zag pe lângă apărările antiaeriene și să ia măsuri evazive odată ce sunt vizate de rachetele antiaeriene.

Când programul V-Max a fost lansat în ianuarie 2019, ministrul apărării de atunci Florence Parly a declarat: „Multe țări se echipează cu această tehnologie. Avem know-how și nu mai putem aștepta.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel