Anchetă în Franța: Inacţiunea autorităţilor în faţa pericolului salafismului

Sebastian Florea |
Data publicării:

O comisie de anchetă a Senatului francez denunţă inacţiunea autorităţilor în faţa pericolului salafismului.

Un raport alcătuit de o comisie senatorială referitor la ameninţarea teroristă în Franţa scoate în evidenţă caracterul 'endogen' al acesteia şi exprimă 'puternice îngrijorări pentru viitor', denunţând în special 'inacţiunea vinovată' a autorităţilor în faţa pericolului salafismului, curent rigorist al islamului, transmite AFP, citând din documentul publicat marţi.

Comisia de anchetă privind 'organizarea şi mijloacele serviciilor statului pentru a face faţă evoluţiei ameninţării teroriste după căderea Statului Islamic' ia notă de întărirea şi adaptarea mijloacelor statului francez, dar consideră că 'gestionarea ameninţării teroriste suferă de deficienţe reale'. Comisia a fost condusă de senatorii Bernard Cazeau (partidul prezidenţial

La République en marche-LREM) şi Sylvie Goy-Chavent (Uniunea centristă). Documentul se referă în special la 'salafismul şi integrismul musulman care alimentează ameninţarea internă', în legătură cu care autorităţile avertizează în mod regulat şi care s-a tradus, de la mijlocul anului trecut, în trei atacuri în oraşele Marsilia (sud-est), Trebes/Carcassonne (sud) şi Paris.

Inacţiunea vinovată a puterilor publice

'Lipsa de curaj conduce prea adesea să se închidă ochii în privinţa locului salafismului în Franţa, în timp ce unii indivizi supravegheaţi nu sunt împiedicaţi întotdeauna să treacă la acţiune', regretă comisia de anchetă. Criticând 'inacţiunea vinovată a puterilor publice', senatorii reclamă 'o declaraţie politică puternică, care să denunţe cu claritate salafismul drept inamic al valorilor Republicii'.

Citând date ale serviciilor de informaţii, senatorii afirmă că salafismul ar deţine în Franţa în jur de 130 de lăcaşuri de cult şi între 40.000 şi 60.000 de adepţi. Raportul comisiei de anchetă prezintă o listă de 63 de propuneri în materie de informaţii, organizare penitenciară, legislaţie penală şi cooperare internaţională, pentru ameliorarea răspunsului statului francez la ameninţarea teroristă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel