Franța își schimbă strategia de apărare până în 2030. Macron vrea ca Armata să facă față unei ipotetice confruntări de mare intensitate

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Franței, defilând la Paris pe sub Arcul de Triumf. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța @Ministère des Armées
Armata Franței, defilând la Paris pe sub Arcul de Triumf. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța @Ministère des Armées

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să revizuiască "ambiţia operaţională" a Franţei şi să adapteze în consecinţă mijloacele şi bugetul armatei franceze în perioada 2024-2030, într-un context marcat de revenirea războiului la porţile Europei, relatează Agerpres, care citează AFP.


"În timp ce conflictele se intensifică, acum trebuie să ne reevaluăm ambiţiile", a afirmat preşedintele francez, în cadrul tradiţionalei recepţii oferite de ministrul Forţelor Armate în ajunul Zilei Naţionale.

Macron a cerut Ministerului Forţelor Armate să elaboreze o nouă Lege de programare militară (LPM).

"Ambiţia noastră operaţională pentru 2030 trebuie revizuită pentru a ne asigura mai bine capacitatea de a face faţă perspectivei unei posibilei reveniri a unei confruntări de mare intensitate", a continuat el.

Aceste lucrări de elaborare a unei noi LPM "vor trebui finalizate la sfârşitul acestui an", apoi "discutate cu Parlamentul" la începutul anului 2023, a menţionat şeful statului francez.

Având în vedere războiul din Ucraina, dar şi inflaţia, Macron promisese o "reevaluare" a LPM 2019-2025 pentru "ajustarea mijloacelor la ameninţări".

 

Creștere a bugetului pe Apărare, constantă din 2017 încoace



În 2017, preşedintele francez a început o creştere bruscă a creditelor pentru apărare, după ani de penurie. Bugetul armatei va creşte şi mai mult în 2022, înainte de a depăşi un prag de trei miliarde în 2023 pentru a ajunge la 44 de miliarde de euro. Actuala LPM prevedea apoi noi creşteri de trei miliarde de euro pe an în 2024 şi 2025 pentru a ajunge la un buget de apărare de 50 de miliarde.

Dar conflictul de mare intensitate care se desfăşoară în Ucraina a evidenţiat deficienţele sistemului de apărare francez, în special în ceea ce priveşte muniţia.

Astăzi este vorba de "refacerea mai rapidă şi mai puternică a anumitor stocuri, să ştim să producem mai multe echipamente pe teritoriul nostru adaptate la acest război de mare intensitate, să inovăm", a argumentat preşedintele francez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel