Franţa intervine în dispută dintre Iran şi SUA privind acordului nuclear

S.I. Catalin |
Data publicării:
Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian
Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a calificat drept o "reacţie greşită" ameninţarea Iranului de a nu mai respecta două angajamente ale acordului nuclear din 2015 şi a chemat Teheranul să dea dovadă de "maturitate politică", transmite AFP.

,,Iranul are o reacţie proastă la reacţia americană greşită de retragere din acordul de la Viena şi de suplimentare a sancţiunilor", a declarat ministrul francez de externe într-un interviu apărut sâmbătă seara în ediţia online a cotidianului Parisien.

Pe 8 mai, Iranul anunţat că acordă două luni europenilor pentru a scoate sectoarele petrolier şi bancar iraniene din izolarea determinată de sancţiunile americane. În caz contrar, Republica islamică ar urma să renunţe la angajamente asumate prin acordul internaţional din 2015, ce îi limitează drastic programul nuclear.

Iranul a anunţat astfel că va înceta să limiteze rezervele sale de apă grea şi de uraniu îmbunătăţit, revenind asupra restricţiilor asupra cărora a fost de acord prin semnarea pactului nuclear. Statele europene şi-au exprimat "preocuparea profundă" după anunţarea acestor intenţii.

,,Este păcat că SUA nu îşi respectă angajamentele. Iranul trebuie să dea dovadă de maturitate politică pentru a le respecta pe ale sale", a subliniat Le Drian.

Ministrul francez de externe a avertizat asupra oricărei escaladări a violenţei, evidenţiind în trecere responsabilitatea părţii americane, şi în acest sens a insistat asupra necesităţii dialogului cu Iranul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel