Franța intenționează să desfășoare o fregată și avioane de luptă în România, parte a grupului de luptă al portavionului Charles de Gaulle

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Grup de lupta portavion francez Charles de Gaulle  Sursa foto: Twitter
Grup de lupta portavion francez Charles de Gaulle Sursa foto: Twitter

Ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, a anunțat joi că portavionul "Charles de Gaulle" se va întoarce luna viitoare în Marea Mediterană.

Florence Parly a afirmat că portavionul "Charles de Gaulle" cu gruparea sa aeronavală va naviga din nou la începutul lunii februarie, explicând că acesta va participa, în cadrul misiunii cu numele de cod "Clemenceau 2022", la Operația "Inherent Resolve" împotriva ISIS în Orient.

Parly a precizat: "Acest portavion, care constituie un instrument extraordinar de putere și influență, va participa, de asemenea, la numeroase exerciții cu forțele navale partenere și va contribui la evaluarea situației efectuată de noi, independent, acest lucru fiind necesar unei forțe de echilibru precum Franța".

Amiralul Gil Boadvizi, comandantul Regiunii Maritime a Mediteranei, după ce a amintit că aproximativ un sfert din traficul maritim mondial trece prin Marea Mediterană, a precizat că misiunile grupării navale franceze vor include combaterea extremiștilor din Irak și Siria și asigurarea "libertății de mișcare aeriene și navale".

Gruparea navală va fi însoțită de două fregate, una americană și una spaniolă, două nave grecești (o fregata și un submarin) și un elicopter belgian NH90.

Potrivit publicației de specialitate Opex360, misiunea portavionului Charles de Gaulle va începe la începutul lunii februarie când nava de luptă va pleca din Toulon, Franța, spre Mediterană.

Portavionul Charles de Gaulle va avea la bord aproximativ 20 de aeronave Rafale în configurația MF3, două aeronave de cercetare și alarmare E-2C Hawkeye și mai multe elicoptere de tip Dauphin și Panther.

 

 

O parte a grupului aeronaval de luptă al portavionului francez Charles de Gaulle va ajunge în Marea Neagră și va efectua manevre militare cu România

 

Amiralul a menționat că, în cadrul misiunii, gruparea navală franceză urmează să stabilească o legătură cu un portavion italian și apoi cu un portavion american, ambele neprecizate.

Pe de altă parte, amiralul a explicat că în Marea Neagră vor fi dislocate și unele capabilități navale și aeriene, în special în România, cel mai probabil o fregată va începe să participa la manevre de la începutul lunii aprilie, iar avioane franceze vor executa zboruri în Marea Neagră, fără a da însă alte detalii.

Ultima navă franceză prezentă în Marea Neagră de la escaladarea crizei între Occident și Rusia este fregata multirol “Auvergne”. Aceasta a navigat aproape trei săptămâni în Marea Neagră, în perioada 14 decembrie 2021 - 2 ianuarie 2022, iar interacțiunea pe care a avut-o cu fregata rusă “Amiral Essen”, chiar în prima zi a prezenței sale în regiune, a decurs în mod civilizat și profesionist.  

Misiunea la care va participa gruparea navală franceză  este numită Clemenceau 2022, va începe în februarie și se va concentra pe Marea Mediterană. Însă o parte a grupului francez va ajunge și în Marea Neagră, unde în luna aprilie va efectua exerciții cu Forțele Navale Române. Publicația franceză de specialitate Opex360 amintește că manevrele au loc într-un context foarte sensibil în regiune și se vor desfășura în același timp cu exercițiile pe care le va desfășura și Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel