Franţa doreşte menţinerea acordului nuclear cu Iranul

S.I. Catalin |
Data publicării:
ministrul apărării francez Florence Parly
ministrul apărării francez Florence Parly

Franţa doreşte menţinerea acordului nuclear încheiat în 2016 între marile puteri şi Iran, a subliniat miercuri ministrul apărării francez Florence Parly, avertizând în acelaşi timp Teheranul că dacă nu-şi va respecta angajamentele atunci problema declanşării unui mecanism care ar putea duce la sancţiuni va fi luată în considerare, informează Reuters.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a ameninţat anterior cu reluarea operaţiunilor de îmbogăţire puternică a uraniului dacă puterile mondiale nu-şi vor respecta promisiunile conform acordului, care limitează programul nuclear iranian în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale.

Într-o intervenţie la BFM TV/RMC radio, Florence Parly a declarat că acest acord privind controlul activităţilor nucleare ale Iranului a fost subminat în decursul mai multor luni. ,,Astăzi, nimic nu ar fi mai rău ca Iranul să se retragă el însuşi din acest acord'', a spus Florence Parly, adăugând că Franţa, Marea Britanie şi Germania, ţările europene semnatare ale pactului, au făcut tot ce au putut pentru a menţine valabil acordul, prin realizarea de iniţiative care să ajute economia Iranului în pofida sancţiunilor severe din partea SUA.

Cu toate acestea, ea a avertizat că vor exista consecinţe şi posibile sancţiuni dacă Iranul va încălca acordul.

,,Acesta este probabil unul dintre lucrurile care vor fi examinate. Până acum nu au existat sancţiuni din partea Europei pentru că Iranul a respectat până la ora actuală angajamentele asumate' în cadrul acordului nuclear, a afirmat şefa Ministerului Apărării francez. 'Dacă aceste angajamente nu vor mai fi respectate, firesc problema (sancţiunilor) se va pune'', a avertizat ea.

Iranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' în cadrul acordului internaţional încheiat cu marile puteri în 2015 privind programul său nuclear, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA, potrivit AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel