Franța dă asigurări că un acord asupra programului nuclear al Iranului va ține cont de interesele Israelului

Darius Muresan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat luni pe premierul israelian Yair Lapid că un acord asupra programului nuclear iranian, asupra căruia negocierile par să fi intrat în linie dreaptă, va ţine cont de "interesele Israelului", informează Agerpres, care citează AFP.

O reuniune pentru salvarea acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian (JCPOA) ar putea avea loc "săptămâna aceasta" la Viena, după răspunsul Iranului la un "text final" pregătit de UE, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Preşedintele Macron i-a spus lui Yair Lapid că "doreşte să vadă continuate eforturile pentru obţinerea unui acord (...) care să ia în calcul interesele de securitate ale Israelului la fel ca ale altor ţări din regiune", a transmis Palatul Elysee la finalul unei discuţii telefonice între cei doi lideri.

După retragerea unilaterală a SUA din acord, în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, şi restabilirea sancţiunilor americane, Teheranul a renunţat progresiv la obligaţiile sale.

Obiectivul negocierilor în curs de la Viena, la care SUA participă în mod indirect, este de a relansa acordul.

Israelul se opune acestui pact internaţional, pe care îl consideră contraproductiv, şi doreşte menţinerea sancţiunilor "maxime" împotriva Iranului. Statul israelian atenţionează constant că nu exclude nicio opţiune, inclusiv militară, pentru a bloca programul nuclear iranian. El este acuzat de Teheran că a asasinat personalităţi implicate în acest program.

Emmanuel Macron a subliniat de asemenea "importanţa menţinerii armistiţiului intrat în vigoare pe 7 august" în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a întreprins la începutul lui august o operaţiune împotriva mişcării palestiniene armate Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, operaţiune soldată cu moartea a 46 de palestinieni, potrivit unui bilanţ al Hamas, mişcare care deţine controlul în enclava palestiniană.

Şeful statului francez s-a interesat din nou de situaţia lui Salah Hamouri, avocat franco-palestinian aflat în detenţie administrativă în Israel, procedură ce permite încarcerarea de suspecţi fără o acuzaţie oficială.

Justiţia militară israeliană îl consideră membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), organizaţie marxistă dotată cu o ramură armată, ceea ce avocatul neagă.

La sfârşitul lui aprilie, Ministerul Afacerilor Externe francez şi-a exprimat dorinţa ca Salah Hamouri "să fie eliberat şi să poată duce o viaţă normală la Ierusalim, unde s-a născut şi unde locuieşte, şi ca soţia sa (franceză, căreia i s-a interzis intrarea în Israel) şi copiii săi să obţină dreptul de a se duce acolo".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel