Franţa dispune de o nouă doctrină cibernetică militară

S.I. Catalin |
Data publicării:

Armata franceză şi Ministerul Apărării au fost vizate de circa 100 de atacuri cibernetice pe an, a afirmat vineri titulara portofoliului Apărării, Florence Parly, care a prezentat doctrina franceză de luptă informatică ofensivă, potrivit AFP.

,,În 2017, au existat 700 de incidente de securitate, între care aproximativ 100 de atacuri au vizat reţelele ministerului. În 2018, acelaşi număr a fost atins în luna septembrie. Deci, mai mult de două incidente de securitate pe zi au afectat ministerul nostru, operaţiunile noastre, expertiza noastră tehnică şi chiar un spital de pregătire a armatei'', a spus ea într-un discurs dedicat ameninţărilor digitale.

,,Unele dintre ele sunt rezultatul unor viruşi informatici. Altele au avut la origine hackeri izolaţi. Dar unele, ştim asta, provin din state care sunt cel puţin indiscrete şi fără inhibiţii'', a denunţat ea.

Potrivit lui Florence Parly, serverele Ministerului forţelor armate franceze au fost ţinta unui atac informatic mai ales între sfârşitul anului 2017 şi aprilie 2018, în timpul căruia un atacator a încercat să acceseze direct conţinutul e-mailurilor a 19 cadre din minister, între care câteva personalităţi sensibile.

,,Fără vigilenţa noastră, întregul nostru lanţ de aprovizionare cu carburant al marinei naţionale (a Franţei) ar fi fost expus'', a subliniat şefa de la Apărare.

Analiştii au arătat că în spatele acestuia se ascundea un mod de atac binecunoscut serviciilor noastre, iar unii dintre ei îl atribuie 'Turla', un grup de hackeri ruşi suspectat de media germane că ar fi organizat anul trecut un atac cibernetic fără precedent asupra guvernului german.

,,Războiul cibernetic a început şi Franţa trebuie să fie pregătită să lupte'', a spus ea, afirmând că ,,în cazul unui atac cibernetic împotriva forţelor noastre ne rezervăm dreptul de a riposta''.

,,Vom fi gata să folosim arma cibernetică în operaţiuni externe în scopuri ofensive, separat sau în sprijinul mijloacelor noastre convenţionale, pentru a spori efectele'', a afirmat ministrul francez al apărării, adăugând că toate acestea se vor face cu ,,respectarea cea mai strictă a normelor dreptului internaţional''.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel