Frans Timmermans cere României să renunțe definitiv la cărbune. Tomac denunță 'tonul ultimativ' și discursul de 'comisar socialist'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de specialitate, a declarat că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor.

"Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui", a arătat oficialul european, citat de Agerpres, în cursul zilei de ieri.

"Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple", a completat el.

Potrivit acestuia, în unele state membre, printre care şi România, să treci de la situaţia actuală, când cărbunele şi lemnul predomină ca resurse de producere a energiei, la o situaţie bazată pe surse regenerabile, este nevoie de gaze naturale ca resursă de tranziţie.

"Dar este vorba doar de o tranziţie, nu de o situaţie definitivă. Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România", a arătat Timmermans.

El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.

"Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă", a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

 

Eugen Tomac denunță discursul lui Timmermans pe care îl consideră un „comisar socialist”

 

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a taxat în termeni duri discursul „de-a dreptul periculos” care nu are „nimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o”, a înaltului oficial european. 

Eugen Tomac denunță tonul ultimativ a lui Timmermans și spune că un asemenea discurs dă apă la moară mișcărilor extremiste.

„Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii.

Un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie. Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit.

Până atunci, consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european. In această perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lasă pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România”, a transmis Eugen Tomac, pe pagina personală de Facebook.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel