Franța și reconstrucția puterii sale maritime

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

De aproape un an de zile Franța si-a mărit considerabil prezența militară în zona Indo-Pacific, în special în apele Pacificului de Sud. 

În această zonă maritimă Australia și Noua Zeelandă sunt deosebit de îngrijorate de creșterea rolului militar și naval al Chinei, acestea cerând Franței să își reasume rolul său istoric de putere năvală în Pacific.

Franța este un actor naval de primă importanță în Oceanul Pacific prin virtutea faptului că teritoriile pacifice franceze peste mări sunt Noua Caledonie, Polinezia Franceză și dependentele Wallis și Fortuna, teritorii în care locuiesc 500.000 de cetățeni francezi. Deci interesele sale sunt directe. Mai mult, în cadrul strategiei sale naționale de securitate și apărare aprobată de către Franța în 2017, zona Indo-Pacific a fost declarată ca regiune strategică prioritară, punând accent pe faptul că este singura putere europeană care are prezență militară permanentă în regiune.

Ca medie, marina Franceză conduce per an trei misiuni în Sud Estul Asiei, utilizând în special fregatele staționate în teritoriile sale de peste mări, alături de unități deplasete din teritoriul continental. În plus, Franța are celebra operațiune anuală Jeanne Jeanne d'Arc, de-a lungul a cinci luni, care permite o prezență permanentă în acea zonă. Anul acesta operațiunea maritimă franceză a fost practic urmărită îndeaproape de către nave militare ale Chinei, mai ales că marinarii francezi au trecut pe lângă insulele Spratly, de mult timp disputate de către China. Din punct de vedere al strategiei, prin misiunile sale navale permanente, Franța își menține statul său de putere regională, iar prin deplasarea aseturilor sale se constituie ca element serios de prevenire a unor crize cauzate de expansiunea chineză în regiune.

Desigur că toată lumea se întreabă despre capacitatea franceză de a menține o prezență masivă militară în zona Indo-Pacific. Este fără îndoială că alături de SUA, Franța este considerată a doua putere năvală din regiune care poate asigura stabilitatea culoarelor comerciale și de transport al resurselor energetice în Sud Estul Asiei. În  contextul politic tensionat de conflictele create de către China, care are diferente teritoriale cu aproape toți actorii din regiune, întrebarea se pune dacă Franța va adera la celebrul quartet format din India, SUA, Japonia și Australia (QUAD) care are ca principal obiectiv indiguirea expansiunii teritoriale chineze.

Interesele Franței sunt clare, asigurarea culoarelor comerciale necesare supraviețuirii economice, precum și asigurarea securității cetățenilor și teritoriile sale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel