Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici rămâne sub regimul de sancţiuni al UE

Eduard Pascu |
Data publicării:

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi fiul său rămân supuşi sancţiunilor individuale impuse de UE pentru deturnare de fonduri, în ciuda unei decizii de miercuri a justiţiei europene, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, potrivit AFP.

"Am luat notă de hotărârea de la 8 iunie a Tribunalului UE care anula decizia de reînscriere a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici în 2019 în regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri", a spus Stano, transmkite Agerpres.

Tribunalul a considerat că UE a comis "o eroare de apreciere" deoarece "nu s-a asigurat de respectarea, de către administraţia judiciară ucraineană, a drepturilor de apărare şi a dreptului la o protecţie jurisdicţională efectivă a persoanelor în chestiune în cadrul procedurilor penale în cauză".

"Consiliul analizează cu atenţie decizia şi implicaţiile sale, însă Ianukovici şi fiul său rămân supuşi măsurilor restrictive ale UE, bazate pe acte juridice adoptate în 2021 şi pe o expunere de motive modificată care nu fac parte din contestaţia angajată în 2019", a explicat purtătorul de cuvânt.

Regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri va fi în vigoare până la 6 martie 2022 şi face obiectul unei reexaminări în fiecare an, a precizat el.

"Înscrierea pe listă a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici va fi supusă unei reexaminări, iar reînnoirea va necesita un consens în cadrul Consiliului", a adăugat el. Pentru asta este nevoie de unanimitatea statelor membre.

Fostul preşedinte ucrainean şi fiul său sunt sancţionaţi printr-o interdicţie de viză şi îngheţarea averilor în UE din 2014 pe baza unor proceduri penale declanşate de autorităţile ucrainene pentru deturnare de fonduri publice pentru sume extrem de mari, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Obiectivul acestor sancţiuni este să faciliteze recuperarea unor averi de către statul ucrainean dacă acuzaţiile de deturnare de fonduri sunt confirmate de către tribunalele naţionale.

"Ancheta nu este uşoară, deoarece Ianukovici, instalat în Rusia, nu cooperează deloc, la fel ca Moscova", a spus Peter Stano.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel