Fostul premier irakian declară că atacul soldat cu uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a fost aprobat de Irak

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Cotidianul arab "Ash Sharq al Awsat" a relatat, în ediția sa electronică din 12 decembrie 2020, că fostul prim-ministru irakian Haider al-Abadi a detonat o "bombă grea", după ce a susținut că UAV-ul american care a executat pe 03 ianuarie atacul soldat cu uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, și a șefului adjunct al milițiilor șiite pro-iraniene "Al Hashd Al Sha'abi" (Mobilizarea Populară), Abi Mahdi Al-Muhandis, a avut aprobarea autorităților irakiene.

Deși administrația SUA, prin vocea președintelui Donald Trump, a recunoscut că a ordonat această operație, până în acest moment nu se cunoaște dacă ea a fost executată cu dronă de atac  sau cu avion cu pilot la bord.

Haydar Al Abady a făcut această dezvăluire într-o declarație televizată, în urmă cu două zile, în ajunul comemorării unui an de la producerea evenimentului, prilej cu care diferite facțiuni armate se pregătesc să organizeze manifestări în amintirea celor dispăruți. De asemenea, declarația are loc și în contextul atacului din 10 decembrie al unei facțiuni armate asupra coloanei de vehicule cu materiale de logistică a Coaliției internaționale, incident care se consideră că ar fi fost "aranjat" de comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară, Ismail Qani, pentru a submina armistițiului dintre forțele americane și facțiunile armate din Irak. 

Este de remarcat faptul că dronele din spațiul aerian al Irakului trebuie să obțină în prealabil aprobarea Comandamentului Operații Comune, care se subordonează direct premierului irakian. Șeful guvernului interimar la aceea vreme, Adel Abdul Mahdi, a emis un ordin, în luna august 2019, prin care se interzicea orice zbor, chiar și destinat Coaliției internaționale, după atacul asupra bazei Al Saqr (Falcon-în limba engleză) din partea unor avioane, despre care mediile oficiale irakiene susțin că au fost israeliene. Printr-o decizie a Consiliului Național de Securitate au fost anulate toate aprobările speciale pentru aviație în spațiul irakian, inclusiv cele de cercetare, ale avioanelor de luptă, elicopterelor și dronelor de orice fel, pentru entități irakiene și non-irakiene.

În acest context, profesorul pe securitate națională la Universitatea Al-Nahrain și șeful Centrului Akkad pentru afaceri strategice și studii politice, dr. Hussein Allawi, consideră că ceea ce a spus Al-Abadi deși vine din partea unei persoane responsabilități de  prim-ministru și comandant-șef al forțelor armate, posibilitatea ca guvernul irakian să fi știut despre planificarea atacului de la aeroportul din Bagdad este este inexistentă, deoarece “astfel de operații militare sub acoperire cu drone nu sunt dezvăluite și fac parte din secretele de securitate națională ale statului care îi viza pe cei doi lideri militari importanți din arena irakiană și din Orientul Mijlociu, iar asta a anunțat și administrația SUA. A fost o operație unilaterală, nu au fost implicate două părți și, dacă ar exista o altă parte, atunci aceasta s-ar afla în zona alianțelor de informații ale Statelor Unite”.

Comentariul autorului: În mod normal, declarația fostului premier care invocă faptul că executivul de la Bagdad a autorizat operația soldată cu uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, în apropierea aeroportului din capitala irakiană, ar putea declanșa noi manifestații anti-americane și anti-guvernamentale.

Operația fără precedent în zonă, executată de SUA, a venit în urma încordării relațiilor dintre Washington și Teheran pe fondul încercării unor facțiuni armate loiale Iranului de a lua cu asalt Ambasada americană din Zona Verde a Bagdadului, precum și a atacurilor repetate de rachete Katiușa asupra acesteia. După operație, Iranul a promis, prin responsabilii săi politici, religioși și militari, că va avea o ripostă cutremurătoare, însă răspunsul său s-a rezumat la lansarea a zeci de rachete asupra bazei irakiene A'in Al Assad, care adăpostește militari americani, fără a răni, conform versiunii oficiale, vreunul dintre ei.

    

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel