Foști și actuali lucrători ai serviciilor de informații ucrainene au fost arestați, fiind suspectați că lucrau pentru FSB

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: SBU
Foto: SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea de agenți de contrainformații militare a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), care include actuali și foști angajați ai serviciilor speciale ucrainene.

Potrivit comunicatului SBU din 6 februarie, au fost reținute 5 persoane care lucrau pentru serviciile ruse de informații.

Printre aceștia se numără membri ai Direcției Principale de Informații (serviciul de informații al Armatei ucrainene - GUR/HUR), Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, precum și un angajat al departamentului regional al SBU.

Sarcina acestei rețele de agenți a fost să transfere informații privind bazele militare ucrainene, transporturile de arme din Occident și instalațiile energetice strategice ale Ucrainei, a spus SBU.

Oamenii legii au spus că suspecții au avut un coordonator comun - un angajat al FSB care locuiește acum în Crimeea ocupată. Serviciul special rus i-a recrutat, în special, prin amenințarea cu uciderea familiilor; membrii grupului au primit bani pentru sarcinile finalizate.

Foto: SBU

În comunicatul SBU se dă ca exemplu cum a decurs recrutarea și colaborarea unui dintre membrii rețelei - fost lucrător în Serviciul de Informații Externe al Ucrainei. Astfel, acesta a fost recrutat de FSB înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, când era în serviciu activ. De atunci, el a colectat informații despre locațiile bazelor militare ucrainene, iar după 24 februarie 2022, despre canalele de transport de arme străine în Ucraina, spune SBU.

Persoana implicată a furnizat, de asemenea, FSB-ului informații secrete despre particularitățile sistemelor de lucru și de securitate ale centralelor nucleare Rivne și Khmelnitski.

El a furnizat toate datele printr-un complice care a plecat în străinătate ca voluntar și a raportat personal unui rezident al serviciului special rus, informațiile sensibile fiind transmise pe un stick de date - prin intermediul contrabandiștilor din zonele de frontieră ale Ucrainei, a spus SBU.

Potrivit oficialilor de aplicare a legii, un alt agent al rușilor, care a servit anterior în GUR, a scurs date personale ale apărătorilor ucraineni în Rusia.

Un alt personaj, angajat al SBU, a cercetat pentru ocupanți geolocalizarea fortificațiilor și barierelor inginerești din apropierea litoralului regiunii Odesa.

SBU a sesizat cinci membri ai rețelei de agenți de suspiciune în temeiul art. 111 din Codul penal al Ucrainei  — trădare. Acuzții riscă închisoare pe viață.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel