Forul legislativ din China a examinat legea privind securitatea națională în Hong Kong

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Parlamentarii chinezi au examinat duminică legea privind securitatea naţională pentru Hong Kong, în timpul unei reuniuni speciale a Comitetului permanent al Adunării Naţionale Populare (NPC, forul legislativ chinez), transmite Reuters.

Proiectul legislativ a fost prezentat de Shen Chunyao, directorul Comisiei pentru afaceri constituţionale a Comitetului permanent al NPC.

Noua legislaţie ar urma să fie adoptată în forma sa finală până la finalul acestei luni.

Comitetul permanent al NPC se reuneşte de obicei la fiecare două luni, dar şedinţa de trei zile începută duminică este a doua din luna iunie consacrată analizării legii respective.

La 28 mai, NPC a aprobat proiectul legii privind securitatea naţională pentru Hong Kong, ceea ce a declanşat noi proteste în fosta concesiune britanică şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite.

Washingtonul consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al Hong Kong-ului.

 

China se apără



China a susţinut, totuşi, că legea va viza doar un mic grup de perturbatori întrucât actul normativ combate separatismul, subminarea, terorismul şi interferenţa străină în Hong Kong.

Detalii complete ale legislaţiei nu au fost făcute publice.

Sute de persoane au mărşăluit în linişte, duminică în Hong Kong, în semn de protest faţă de legea privind securitatea naţională, impusă de Beijing. Forţe de ordine dotate cu scuturi au folosit spray-uri cu piper contra demonstranţilor atunci când au izbucnit violenţe în districtul Mong Kok în timpul marşului.

Redactorul-şef al publicaţiei Global Times, Hu Xijin, a scris duminică pe Twitter, citat de Agerpres, că legea privind securitatea naţională pentru Hong Kong va ''copleşi legea privind drepturile omului şi democraţia în Hong Kong, pe care SUA o folosesc pentru a se amesteca în afacerile Hong Kong-ului''.

Fosta colonie britanică s-a confruntat în decembrie 2019 cu cea mai gravă criză politică a sa de la retrocedarea către Beijing în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente.

Deşi consolidată de triumful taberei prodemocraţie la alegerile locale din noiembrie, această mobilizare a suferit o lovitură la începutul anului după mii de arestări în rândurile sale, iar manifestaţiile au încetat din cauza restricţiilor impuse în combaterea pandemiei de COVID-19.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel