Forțele ucrainene au înaintat peste un kilometru, pe direcția Tavria. Armata rusă e aproape să-și piardă ”centrul de greutate”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Armata ucraineană
Armata ucraineană

Generalul de brigadă, Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului ucrainean operativ-strategic ”Tavria”, a confirmat informațiile privind înaintarea trupelor ucrainene pe direcția Tavria.

"Mergem înainte! Există un avans al Forțelor de Apărare pe direcția Tavria cu peste 1 km", a menționat generalul, duminică, pe Telegram.

Cel mai probabil, militarii ucraineni au înaintat în zona localității Robotine.

Pe 10 septembrie, Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe ”Tavria”, a informat că militarii ucraineni au făcut mici progrese în zona Robotine, alți 1,5 kilometri pătrați fiind eliberați. Pe 9 septembrie, comentând situația de lângă Robotine, Shtupun a declarat: ”Continuăm să strângem inamicul. Nu este rapid, dar există anumite succese”, potrivit publicației ucrainene Censor.

Generalul Tarnavski a făcut și un scurt bilanț al ultimelor 24 de ore de luptă pe direcția Tavria:

- unitățile ucrainene de artilerie au executat 1.391 de misiuni de foc;

- inamicul a pierdut 226 de oameni (72 morți, 149 răniți, 5 capturați);

- forțele ucrainene au distrus 27 de unități de tehnică de luptă inamice, în special, 3 tancuri, 2 transportoare/mașini de luptă, 3 piese/sisteme de artilerie, 2 MLRS, 9 vehicule aeriene fără pilot, 5 autovehicule și 3 unități de echipamente speciale. De asemenea, au distrus 6 depozite de muniţii inamice.

Comentariul autorului:

Potrivit celor mai recente informații puse la dispoziție de Statul Major General ucrainean, Grupul operativ-strategic Tavria acționează pe direcțiile operativ-tactice Avdiivka, Marinka, Șahtarsk, Berdiansk, Melitopol și, probabil, Herson, acoperind un front de aproximativ 600 km, inclusiv direcția Herson.

Caracteristica principală a acțiunilor de luptă din sector al frontului este faptul că forțele ucrainene sunt în ofensivă, inclusiv pe direcțiile Avdiivka și Marinka, unde rușii au adus forțe considerabile încercând să spargă apărarea ucraineană care a rămas relativ stabilă de la începutul războiului.

Într-un interviu acordat The Guardian la începutul lunii septembrie, generalul Tarnavski, de formație ofițer de tancuri, a evidențiat că forțele ucrainene, deja, au obținut un succes major prin depășirea primei linii de fortificații, deoarece rușii nu se așteptau la așa ceva, amenajările genistice fiind considerate de netrecut la Moscova. Acum, militarii ucraineni sunt dispuși între prima și a doua linie defensivă a rușilor și distrug unitățile inamice care acoperă retragerea trupelor ruse în spatele celei de-a doua linii defensive, potrivit lui Tarnavski.

Prima linie de apărare a forțelor ruse este considerată, probabil, chiar ”centrul de greutate” al operației lor în curs din sudul Ucrainei.

În doctrinele militare, operațiile converg către distrugerea celui mai important atuu al adversarului, care este numit centru de greutate. Pierderea acestuia duce la efecte negative de amploare asupra capacității forțelor de a desfășura acțiuni de luptă pe întreg frontul sau pe anumite sectoare ale acestuia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel