Forțele ruse din Siria au pierdut două UAV-uri Orlan-10 în două zile

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 8 februarie, siteul defence-blog.com a informat că gruparea rebelă susținută de Turcia, cunoscută sub numele de Al-Fatah al-Mubin, a anunțat doborârea unei drone rusești Orlan-10, în zona strategică muntoasă Zawiya din provincia siriană Idlib.

Într-o declarație publicată pe rețelele de socializare, gruparea Al-Fatah al-Mubin a susținut că a doborât drona multifuncțională rusească prin executarea focului cu mitralierele amplasate pe muntele Zawiya.

Grupul a declarat că avionul efectuase o misiune de recunoaștere aeriană în zona muntelui Zawiya, considerată de importanță strategică întrucât permite asigurarea observării și controlului autostrăzii M4, care leagă Alep și Latakia.

Surse militare siriene au declarat, la rândul lor, că drona rusească Orlan-10 s-a prăbușit în provincia Idlib din motive tehnice. De asemenea, acestea au recunoscut că este al doilea avion fără pilot de acest tip care s-a prăbușit în ultimele două zile.

Orlan-10 este un UAV dezvoltat de firma rusă Special Technology Center din Sankt Petersburg și se află în serviciul Ministerului Apărării al Federației Ruse. Potrivit producătorului, drona este destinată pentru o varietate de misiuni, inclusiv recunoaștere aeriană, observare, monitorizare, căutare-salvare, antrenament de luptă, blocare, detectarea semnalelor radio și urmărirea țintelor.

Deși partea rusă nu a confirmat, se estimează că prețul unei drone Orlan-10 este situat între 87.000 și 120.000 de dolari, în funcție de sistemele instalate la bord.

În septembrie 2018, Turcia și Rusia au convenit să transforme provincia Idlib într-o zonă de dezescaladare. Însă evoluțiile înregistrate cel puțin în ultimele luni mențin în teren o situație volatilă, departe de imaginea pe care pozițiile oficiale ale forțelor turce și, în special, ruse și-ar dori să o promoveze cel puțin pentru această provincie siriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel